Има пострадали

Автобус с 30 деца от училище „Любен Каравелов” в Добрич катастрофира в Търговищко. Инцидентът е станал около 11:00 часа в началото на Котленския проход. Шестокласниците са отивали на екскурзия в Копривщица.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„По неизяснени причини настъпва произшествие. Самокатастрофира автобусът. Всички деца са изведени. Няма пострадали. Само едно момче на 16 години. Оказана му е помощ”, заяви служебният вътрешен министър Калин Стоянов.

Децата са прегледани, някои са с охлузвания и драскотини и ще бъдат освободени за домашно лечение.

„Състоянието на пострадалия е стабилно. Адекватен, контактен, без фрактури и нарушаване цялост на кожата. Настанен е за наблюдение”, заяви д-р Теодора Буцева, зам.директор на МБАЛ Търговище.

„Някои деца бяха в шок, беше оказана помощ. БЧК донесе храни и напитки и след 3-4 часа децата си отидоха. Защото нямаха увреждания”, обясни с-р Свилен Съботинов, дежурен лекар в детско отделение на МБАЛ-Търговище.

Автобусът е бил управляван от 69-годишен шофьор. Пробата му за алкохол е отрицателна.

Причините за катастрофата се изясняват.

В 19 часа 28 от децата се прибраха в Добрич с автобус, осигурен от превозвача, а други 8 са били прибрани от родителите си. Групата беше посрещната пред училището, откъдето и е отпътувала към злополучната екскурзия тази сутрин. На децата и родителите им ще бъде оказана психологическа подкрепа.

Светлана Иванова, директор на СУ „Любен Каравелов” – Добрич, съобщи, че в екскурзията са участвали общо 36  деца, като 30 са били в голям автобус, а шест в микробус, придружавани от учители, придружител и медицинско лице. Една от класните ръководителки я е информирала, че автобусът се е ударил в крайпътно дърво на мокър участък и вероятно по време на проливен дъжд. Фирмата, която е организирала екскурзията е наета по всички изисквания на МОН за избор на туроператор. Училището е работило и друг път  с нея и досега не е имало оплаквания.

Информация: Надежда Карапанчева, Мартин Георгиев

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase