Прогнозата на политолозите е, че кабинет ще има

ГЕРБ-СДС изпраща покани за преговори за правителство към останалите формации в Народното събрание в понеделник. Все още не е категорично ясно коя от тях е готова на диалог. Прогнозата на политолозите обаче е, че кабинет ще има.

Политическите формации отказаха да коментират дали биха влезли в преговори с екипа, който ще излъчат от ГЕРБ-СДС. Това най-вероятно ще стане ясно следващата седмица, когато поканите бъдат изпратени официално. Иначе по-рано от ДПС призоваха за подобен диалог, ПП-ДБ вече се обявиха за опозиция, а БСП и ИТН заявиха готовност за подкрепа на равноотдалечен експертен кабинет. Позицията на „Величие” е, че биха чули какво ще им кажат от ГЕРБ, но смятат, че експертно правителство не съществува по Конституция. Политолозите смятат, че най-голяма вероятност има за правителство между ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ”. От партията на Слави Трифонов обаче засега пазят мълчание за подобен вариант. Междувременно стана ясно, че той самият отново е сред депутатите, които се отказват от мястото си в парламента.

Експерти определиха хода на ГЕРБ-СДС за експертно правителство като най-разумния, предвид изборните резултати.

„Хубаво е че има някаква идея и разумност. Подходът на този етап изглежда умерен и разумен. Въпросът е дали заявката ще бъде последвана от действия. В дебелата книга пише по делата ще ги познаем”, коментира политологът Любомир Стефанов.

Кои са възможните партньори за съставяне на редовен кабинет на ГЕРБ

„Явно Борисов е осъзнал какъв знак даде българското общество като не излезе да гласува. Или гласува така, както гласува, защото растат гласовете за радикални формации, което е наказателно гласуване. И на този фон да предлагаш ярка партийност е недалновидно. Малко повече ми идва този ултимативен тон само с първия мандат, това може да подразни, но да видим нещата се променят”, твърди социологът от „Галъп” Първан Симеонов.

Най-вероятният сценарий смятат, че е обединение между ГЕРБ-СДС, ДПС и „Има такъв народ”.

„Вероятно по-добре да е коалциия, но сега в тази ситуация очевидно не точно това”, смята медийният експерт Георги Лозанов.

„Понеже всички казваме, че вероятността е ГЕРБ, ДПС, ИТН аз имам някакви наблюдение от г-н Трифонов и до къде шеговито къде не, той е човек, който е способен само защото се говори в публичното пространство че ще бъде така, няма да го направи.И ако ИТН не влезе в коалциията, според мен пак ще се намери”, политологът Слави Василев.

Президентът ще обяви в понеделник кога свиква новото Народно събрание. А, след като бъдат сформирани парламентарните групи ще започнат и консултациите с партиите.

„Когато положат клетва, се сформира парламент, следва избор на председател и заместник-председател. В следващите няколко дни парламентарни групи. Когато има парламентарни групи поставят основата за консултации от страна на президента за първия мандат”, каза преподавателят по конституционно право Орлин Колев.

Сроковете започват да текат след връчването на първия мандат. Междувременно може да се провеждат преговорите за кабинет.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase