Наследникът трябва да бъде определен на 30 юни

Светият Синод избира тримата претенденти за патриарх. Според устава на Българската православна църква те трябва да отговарят на три условия - да са навършили 50 години, да имат 5-годишно митрополитско служение, православно мислене и примерен живот.

За днешното заседание на Светия Синод от САЩ пристигна и най-старшият митрополит - Йосиф. „Някой беше казал, че аз съм фаворит. Защото съм старши. Но аз ще си подам оставка. Няма да избирате всяка година патриарх, аз съм на 83 години”, каза той.

Напрежение между Русия и България в духовенството (ОБЗОР)

Все още не е ясно дали Пловдивският митрополит Николай ще участва в битката, след като през март изненадващо обяви, че не желае да влиза в нея. „Има съмнение в много хора, защото няма официално, само казано. Може някой друг негов близък”, добави митрополит Йосиф.  

Според Устава на БПЦ тримата излъчени претенденти за патриарх трябва да съберат 2/3 от гласовете. „С тайно гласоподаване тези трима митрополити, които имат мнозинство от 2/3 от 14 митрополити, ще бъдат представени на Патриаршеския избирателен събор през следващата седмица”, обясни говорителят на Светия Синод митрополит Киприан.

Именно това условие се тълкува според една част от митрополитите като нужда от девет гласа за всеки, а според други като десет. Това условие беше препъникамък и на предишното определяне на тройката.

Епископ Тихон: Всички сме еднакво ценни в очите на Господ (ВИДЕО)

Днес духовниците трябва да намерят три обединителни имена. „Въпросът е да изберем човек, който обича Светия Дух”, настоя митрополит Йосиф.

Пред Светия Синод има полицейско присъствие и ограждения, тъй като е заявен протест.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase