По думите му дългата дискусия при избора на кандидатите за патриарх е показала, че има много напрежение и борба на различни лобита

Светият Синод избра тримата претенденти за патриарх - Григорий Врачански, Гавриил Ловчански  и Даниил Видински.

Светият Синод избра тримата претенденти за патриарх

В ефира на "Денят на живо" бившият директор на Дирекцията по вероизповеданията проф. Христо Матанов посочи, че дългата дискусия при избора на кандидатите е показала, че има много напрежение и борба на различни лобита. "От тройката кандидати познавам само Ловчанския митрополит, който би защитавал Русия. Спорът е бил между Вселенския патриарх и руския. Григорий Врачански е посочен поради това, че беше наместник-председател на Светия Синод, но това не значи, че ще бъде избран и за патриарх. Скептично съм настроен за това кой е най-подходящ", коментира той.

Според него обстановката е динамична и изборът не е предрешен. "Външнополитическата ориентация не се променя, но другите им интереси се променят. Светият Синод отдавна се бори срещу влиянието на светския елемент. Хора, които се занимават с нечисти сделки, не бива да попадат в духовенството. Няма лошо да изпъкват лобита, те показват отношението към околния свят и проблемите на църквата", смята проф. Матанов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase