Срив на подаването е имало в Хърватия, Босна и Черна гора

Стотици хиляди останаха без ток в Хърватия, Босна и Черна гора. Токът спря в разгара на гореща вълна, която качи температурите до опасни стойности.

Според енергийното министерство на Черна гора токът в целия регион е спрял заради рязко покачване на потреблението. Мрежите на страните в региона са свързани и затова бяха засегнати хиляди домакинства, отдалечени едно от друго.

Авария остави 17 милиона души без ток в Еквадор (ВИДЕО)

„Не искам да ви подвеждам с предварителна информация, но това, което чух, е, че се е скъсал далекопровод между Гърция и Албания. Това е довело до срив в напрежението, но още не сме го потвърдили”, заяви Данко Блажевич, който е директор на компания за пренос на електроенергия.

В Хърватия настояваха, че въпреки спирането на електричеството на тяхна територия, проблемите са другаде и институциите са били неспособни да ги предотвратят. „Не сме засекли аварии от наша страна. Що се отнася до електроенергията по свързаните системи, част от нашата мрежа остана без захранване. Повечето градове в страната имат ток. За останалите места работим възможно най-бързо”, подчерта”, коментира министърът на икономиката Анте Суняр.

На Балканите е много горещо от няколко дни. Днес имаше температури около 40 градуса в Албания, Босна и Хърватия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase