Какви са възможните заплахи в онлайн пространството

Община Дупница можеше да изгуби 100 000 лева от своя бюджета, ако в последния момент не беше разобличен опит за финансова измама. Схемата на пръв поглед изглежда елементарна, но се оказва, че успехът ѝ е бил въпрос на часове. В крайна сметка с помощта на няколко институции измамата е осуетена.

Стоянов за измамата в Белгия: Нямаме информация, не са ни търсили за съдействие

Всичко започва, когато в община Дупница получават електронно писмо на една от пощите си.
„Получен е имейл с уведомление, че е променена банковата сметка на контрагент, с който община Дупница има договорни отношения. Бих казал, че това е опит да се пробва системата. Неприятен инцидент, който, след извършената вътрешна проверка, разпоредена от мен, показа, че има недоглеждане”, каза Първан Дангов, кмет на Дупница.

Задържаха банкова касиерка от Пловдив, присвоила близо 145 000 лв. (ВИДЕО+СНИМКА)

Фалшивият имейл е от името на фирма, която изпълнява задължения по закона за управление на отпадъците. След като в него е посочена информация, че банковата сметка на фирмата е променена, от община Дупница задействат процедура по превод на парите. Но мошениците допускат грешка, която блокира измамата. Банковата сметка, по която е трябвало да бъдат отклонени 100 000 лева се оказало, че е запорирана.

„Можеше да стане по-голяма беля. Когато от банката сигнализираха и проведох телефонно обаждане с шефа на фирмата, с когото предишното ръководство е работило, той каза, че няма такова нещо, тоест искането за промяна на сметката не е негова инициатива”, поясни кметът. Според него човекът или хората опитали да отклонят общинските пари, са били предварително добре подготвени с информация.

Още по темата вижте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase