Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Някога там е бил центърът на Самуиловото царство, а днес можете да чуете българска реч – из улиците, в църквите и в кръчмите. В надгробните надписи личи, че и преди по онези земи са живели българи. В „Темата на NOVA” тази събота журналистът Стоян Нешев и операторът Емил Александров ще заведат зрителите в албанския район Мала Преспа – на границата с Гърция и Северна Македония.

Докато в последните дни напрежението между България и Северна Македония се изостря, в тези албански райони споровете за българската идентичност не спират. Въпреки че от 7 години са официално признати като българско малцинство от Република Албания, местните се делят на българи и македонци. А най-често едните са братя, сестри или братовчеди на другите.

В същото време македонските политици в региона отричат българския произход на местните и хвърлят обвинения за търговия с български паспорти. Каква е истината? И защо хората от Мала Преспа казват, че се чувстват забравени, но гледат към България с надеждата, че тя знае чии са?

Гледайте „Българин да се наричам…” в „Темата на NOVA“ на 29 юни, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.