"Независимостта на Българската патриаршия е безценно наследство от нашето славно и многовековно минало", подчерта президентът

„Този избор идва в момента на изпитания и смут за цялото човечество. Ето защо отправяме поглед към вас, с надеждата да отстоявате единството и автокефалността на Църквата и добруването на България. Да въздигате вярата, че православната ни църква остава крепител на мира, пазител на живота и стожер на историческата си мисия – да бъде нравствена опора на народа ни, да го води към духовен възход, да му дава упование и напътствия в дни на изпитание”.  Това заяви президентът Румен Радев в официалното си слово  в катедралния храм „Александър Невски” по време на церемонията по интронизацията на новия български патриарх Даниил.

Вартоломей за избора на Даниил: С много блага надежда и очакване възгласяме: „Достоен”

По думите му  „независимостта на Българската патриаршия е безценно наследство от нашето славно и многовековно минало”. „Тя е обединявала българския народ и го е превела през много изпитания. Тя и днес е всеотдаен покровител на християнската вяра и на националното ни самосъзнание. Във времена на униние – нашите църковни водачи  неведнъж укрепваха моралните ни сили, просвещаваха и напътстваха. И в крайна сметка винаги съумяваха да преведат българите през не една духовна зима и чуждо влияние и потисничество”, допълни той.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРА НА НОВИЯ ПАТРИАРХ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase