Математикът проф. Михаил Константинов подчерта, че има съществена аналогия със ситуацията от 2009 г.

Много малко са шансовете първият кабинет да мине. Подходът с връчването на мандата, който веднага беше върнат изпълнен, ме изненада. Виждали сме го два пъти досега, и двата неуспешни. През последните 2-3 седмици не видяхме реални разговори за сформиране на мнозинство. ИТН категорично отказа да подкрепи първия мандат, а ГЕРБ предлага кабинет с ярки политически лица. Това каза политологът Милен Любенов в студиото на "Денят на живо".

По думите му ГЕРБ и ДПС са конкурентни партии, които не бива да бъдат поставяни под общ знаменател. "Не съм сигурен как формацията на Пеевски ще реагира на проектосъстава на кабинета "Желязков". Основната цел на ДПС беше влизане в управлението с участие в публичния фронт. ГЕРБ обаче се опасява от електорални щети в такъв случай, така че едва ли биха се съгласили. Не мисля, че кабинет с плаващи мнозинства е печеливша формула", заяви той.

ПЪРВИЯТ МАНДАТ: Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Росен Желяков предложи състав на кабинет

Математикът проф. Михаил Константинов от своя страна подчерта, че има съществена аналогия със ситуацията от 2009 г. "ГЕРБ имаше 116 мандата, не стигаха 5-6, за да управлява. "Ред, законност и справедливост" осигури плаващи депутати и Борисов изкара почти пълен мандат. Чак през 2013 г. хвърли пешкира, когато му оставаха 2 месеца до края на мандата. При нови избори "Величие" няма да влязат в парламента, така че тези хора биха подкрепяли едно управление на ГЕРБ. Още повече, ако върви с добри ползи, включително от финансов характер. Има шанс за стабилен кабинет, който да изкара 4-годишен мандат", коментира той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase