Той е за вреди, претърпени от преустановяване на доставките на природен газ

България е подала иск за над 400 милиона евро срещу „Газпром Експорт” пред Арбитражния съд при Международната търговска камара в Париж. Това съобщи „Булгаргаз” днес, след като на 16 май служебният министър на енергетиката Владимир Малинов обяви, че страната ни претендира за такава сума.

Искът е заради едностранното спиране на 27 април 2022 г. на доставките на синьо гориво. Русия прекрати снабдяването с газ на България и Полша, след като Москва настоя за плащане в рубли, но София и Варшава отказаха да удовлетворят искането. Именно тук и двете страни могат да претендират, че другата не е спазила подписания договор.

„Булгаргаз” ще съди „Газпром” за 400 млн. евро

България настоява, че руските доставки са спрени едностранно и не бяха подновени до изтичането на договора. А Русия може да претендира, че България не е спазила изискването за плащане в рубли.

В края на май тази година „Булгаргаз” е изпратил покана до „Газпром Експорт” за доброволно уреждане на претенцията на българското дружество, припомнят от компанията, но отговор не е имало. Енергийният министър Малинов обясни, че претенциите са базирани върху правен анализ, който значително се е забавил, както и върху финансов анализ на размера на неустойката. За целта са били използвани услугите на външни международни кантори.

„Във всички тези арбитражни дела има и доза политика – не е само право, нито е само икономика. Имаме изгодна геополитическа ситуация в Европа, която би оказала положително влияние върху това как ще протече едно такова дело. Трябва тази позиция да е подкрепена всестранно, от абсолютно всички. Представете си, че на следващите избори дойде друго правителство, което е по-приятелски настроено или поради друга причина реши, че това е неизгодно за него, то може да прекрати това дело от страна на България. Това в случая ще доведе до прекратяване изцяло, но би ни оставило още по-уязвими на насрещни искания. При всички случаи обаче можем да очакваме нещо по-кратко от около година”, обясни икономическият експерт Тодор Галев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase