Решението е прието единодушно

БНБ отстрани Андрей Гюров като подуправител. Решението на Управителния съвет стъпва на позицията на Комисията за противодействие на корупцията, според която Гюров е в несъвместимост. Решението е прието единодушно от останалите шестима участници в УС. Антикорупционният орган обяви в края на юни, че при назначаването му той е участвал в търговско дружество, както и в две сдружения.

Гюров: Процедурата по освобождаването ми е инициирана предсрочно, няма доказателства за нарушение

Според решението на Управителния съвет на централната банка, при положение че КПК е сезирала Банката, УС е длъжен да образува производство и да се произнесе дали има основание за предсрочното освобождаване, въпреки че Гюров обжалва позицията на Антикорупционната комисия пред съда.

След днешното решение Гюров спира да изпълнява правомощията на подуправител, ръководител на управление „Емисионно” и член на Управителния съвет на БНБ. Самият Гюров обяви, че ще обжалва и това решение, така окончателната дума ще има Върховният административен съд. Ако съдът се произнесе в полза на Гюров, то тогава той може да продължи мандата си. При потвърждение на акта за освобождаване, той ще бъде внесен за окончателно решение в Народното събрание. Управителят и подуправителите на централната банка се избират от парламента.

В БНБ обсъждат дали решението на КПК е основание за уволнение на Андрей Гюров

От Банката съобщават, че установената несъвместимост, обявена днес, трябва да премине през предвидените в закона механизми за съдебен контрол и парламентарен преглед. Отчитат и възможността казусът да се политизира заради сложната политическа обстановка в страната. Според Управителния съвет на БНБ пред съда трябва да се обжалва тяхното решение, а не това на Антикорупционната комисия.

От Банката отчитат, че КПК е органът, който има изключителната компетентност да установи несъвместимост във връзка със заемането на публична длъжност. УС на БНБ не може нито да осъществява контрол върху акта на Комисията, нито може да се произнесе вместо нея. Управителният съвет се произнася единствено по отношение на това дали установената от КПК несъвместимост дава основание за предсрочно освобождаване на член на Управителния съвет на БНБ.

КПК установи несъвместимост при подуправителя на БНБ Андрей Гюров. Той: Решението е незаконосъобразно

Според Управителния съвет установената от Антикорупционната комисия несъвместимост дава основание за предсрочното освобождаване на Гюров. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Установено е, че Гюров четири месеца след встъпването му в длъжност не е предприел действия, за да освободи позициите, които са били несъвместими с поста му на подуправител на БНБ, както и че не е уведомил своевременно ръководството на БНБ за участието си в управителни органи на юридически лица с нестопанска цел.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase