Според съветника на вътрешния министър българската пожарна безопасност е сред най-сериозните на Балканите

Обстановката с пожарите в страната е тежка, особено в Ямболско. Пожарът в село Воден на няколко пъти променяше посоката си на развитие, предупредили сме турските колеги, че пламъците могат да навлязат и на тяхна територия. Вятърът, който е на терен, е със скорост повече от 80 км/ч и не позволява на хеликоптерите да летят. Огънят се разпространява като огнено кълбо, което не е в състояние да бъде спряно. Съжалявам за загубите, които са преживели тези хора. Важното е, че все още няма загинали. Това коментира в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS съветникът на министъра на вътрешните работи и бивш шеф на дирекция „Пожарна безопасност” Николай Николов.

Главчев: Призовавам политиците да излязат от помещенията с климатиците и да дойдат на място

Според него в рамките на днешния ден са ликвидирани повече от 250 пожара в страната. „За голяма радост, докато още са малки, повечето пожари биват потушени. Основното, което се опитват да направят колегите, е да пазят максимално селата. Всички хора да бъдат изведени от къщите, които са застрашени”, каза още Николов.

Стоянов за пожара във Воден: Хората бяха евакуирани от нас, голяма част отказваха да напуснат

„Един от основните въпроси на председателския съвет в парламента беше как може държавата да реагира светкавично, за да подкрепи хората, чиито домове са пострадали от пожарите”, обясни той.

Партиите поискаха спешно отпускане на средства и намеса на армията в борбата с пожарите

По думите на Николов капацитетът на българската пожарна безопасност е един от най-сериозните на Балканския полуостров. „Сравнително навреме поискахме помощ по Механизма за гражданска защита. България се обръща към центъра в Брюксел, че има нужда от хеликоптери, държавите членки отговарят дали имат и след подготовка, преминаване на граници, можем да ги приемем. Хеликоптерите, предоставени на България от Чехия, са вече в страната”, добави той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase