Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

От легендите за гробницата на египетската богиня Бастет до светилището Бегликташ и тайнствената Мишкова нива. В „Темата на NOVA” тази събота журналистът и водещ Ани Салич и операторът Росен Илиев разбулват тайните на Странджа. Дни преди огнената стихия екипът на NOVA пътува из най-загадъчните и непознати кътчета на свещената планина на траките.

В Странджа фактите се преплитат с преданията, а науката – с мистицизма. Едноименният природен парк е най-голямата защитена територия у нас с 5 резервата, 7 природни забележителности и разнообразие от растителни и животински видове, които не са характерни за тези географски ширини. Най-често обаче си спомняме за богатствата на тази планина, когато бедствия и стихии поразят хората там.

„Темата на NOVA“: NOVA: Началото

Хора, който стават все по-малко, села, които са все по-призрачни. Но Странджа сякаш винаги е жива, пълна с мистериозни и все още неразкрити древни светилища и долмени. Днес местните се молят за чудо, за да не се връщат отново жегата, пожарите и ужасът. А легендите по тези места от незапомнени времена разказват точно за необясними чудеса.

Гледайте „Тайните на Странджа” в „Темата на NOVA“ на 27 юли, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.