Какво може да ни помогне да подобрим концентрацията си

Преди изпит, дори да сте преговорили всичко, има едно ключово препятствие за преодоляване - да си спомните наученото по време на действителния изпит. Нека научим какво се случва с нас преди и по време на изпит, призовават в репортаж на „Дойче веле”. Те обясняват как да се преборим с притеснението.
 
Стресът засяга учениците по целия свят. И числата изглежда са се увеличили. Например, двама от всеки петима студенти страдат от тревожност. Всеки трети, дори от депресивни симптоми. COVID изигра своята роля тук. Но стресът сам по себе си не е лош. Може да ни накарат да се справим добре на изпитите. Стресът стяга тялото и ума ни във важни или опасни ситуации.
Повишава хормоните като адреналин, норадреналин и кортизол, които ускоряват сърцето ни и подобряват концентрацията ни. Тялото ни прави това от векове, за да се справи с опасни и важни ситуации. Нарича се отговор „бий се или бягай”. Но когато хормоните на стресът достигнат много високи нива, системата рухва. И тогава ефективността и концентрацията намаляват.
 
Типичните признаци и симптоми на високи нива на стрес могат да бъдат сърцебиене, главоболие, гадане, лош сън и проблеми с концентрацията. В екстремни случаи стресът може да предизвика безпокойство, което ви кара да си глътнете езика на изпит.

Германец създава клипове по математика, подготвя безплатна платформа по всички предмети
 
Защо се чувстваме сякаш безпокойството поглъща знанията ни? Когато страхът доминира, части от комуникационните пътища на мозъка могат да бъдат блокирани. Не можем да си спомним нищо, което сме научили, въпреки, че информацията е в мозъка ни. Защото когато хормоните на стреса са високи, контролният център на мозъка точно зад челото, префронталната кора спира да регулира нашето мислене и емоции, както обикновено. Важно е какво мислите в стресова ситуация.
 
Дори да сте под напрежение, важен аспект са почивките. Проучванията показват ползите от практикуването на внимание, релаксация, дихателни опрежнения и медитация. На пазара има много приложения, които предлагат тези методи, но бъдете малко внимателни кой ще изберете.
Малко приложения са научно оценени.
 
Друг важен фактор е добрият нощен сън. Сънят има голямо влияние върху благосъстоянието и здравето, но двама от всеки трима студенти не спят достатъчно. Особено по време на сесии, те намаляват съня си. Това влияе върху академичните резултати. Една от основните функции на съня е ученето и паметта. Ако не спите, запаметяването просто не се случва. От колко сън се нуждаят младите не е ясно, но се смята, че е около 8 часа.
 
И накрая придайте на деня си малко повече структура. Направете добър план. Определете часове за учене и за физическо движение, за срещи с приятели, за слушане на музика или социални медии. Особено през двете седмици преди изпит, добрият учебен план помага много. Избягвайте „тъпченето” на материал в последния момент. И ако чувствате, че не можете да овладеете стреса или безпокойството си, говорете с хора, на които имате доверие, като приятели, близки или университетски съветници. Не избягвайте професионална помощ. Опитайте се да разберете кой от тези съвети ви помага и има голям шанс да преминете по-гладко през колежанския живот. 

Повече гледайте във видеото. То е част от поредицата „В добра форма“ на „Дойче веле“, която се излъчва всеки вторник от 14.30 ч. и в четвъртък от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase