Доходите в Германия продължават да привличат българи, търсещи по-добри кариерни перспективи и по-висока заплата

Доходите в Германия продължават да привличат българи, търсещи по-добри кариерни перспективи и по-висока заплата. Въпреки това, работата в чужбина включва отчитане пред местните данъчни власти. Дали наистина си струва да се работи в Германия? Какви са ползите от правилното данъчно отчитане? В тази статия ще отговорим на тези въпроси и ще посочим какви документи са необходими за възстановяване на надвнесен данък, какъв е максималният размер на възстановените данъци и кои са ключовите срокове и процедури, свързани с немската данъчна система. От тази статия ще научите как да действате, за да протече процесът по връщане на данъци от Германия гладко и без усложнения.

Кога е задължително подаването на данъчна декларация в Германия?

Немската данъчна система разделя задължителното счетоводство, известно като "Pflichtveranlagung," и доброволното счетоводство, известно като "Antragsveranlagung." За тези, които подлежат на задължително уреждане, е от съществено значение да подадат данъчната си декларация в рамките на определения срок от немската данъчна служба. Службата може да наложи финансови санкции за неспазване на срока.

Чудите се дали трябва да подадете данъчна декларация в Германия? Отговорът е да, ако някое от следните се отнася до вашата ситуация за данъчната година:

  • В допълнение към заплатата си по трудов договор в Германия сте получили допълнителен доход над 410 евро на месец, като немска пенсия, доход от друга държава или обезщетения като Arbeitslosengeld (обезщетение за безработица), Krankengeld (обезщетение за болест), Mutterschaftsgeld/Elterngeld (майчинско/родителско обезщетение), Insolvenzgeld (обезщетение при фалит на фирма), Verletztengeld (обезщетение при трудова злополука) или обезщетения от работодателя (можете да ги намерите в LSB под точка 15: Kurzarbeitergeld или Zuschuss zum Mutterschaftsgeld).
  • Разведени сте или сте загубили съпруг/съпруга в дадена данъчна година и сте се оженили отново в същата година.
  • Вие и съпругът/съпругата ви сте работили в Германия и сте в данъчни класове III и V.
  • Вие сте в данъчен клас III, а съпругът/съпругата ви живее в чужбина.
  • Имали сте повече от един работодател в дадена данъчна година и една от Lohnsteuerbescheinigung документите показва буквата "S".
  • Имали сте бизнес в Германия (Gewerbe).
  • Имали сте заетост с няколко работодатели едновременно и в една от Lohnsteuerbescheinigung (годишната данъчна карта) сте в данъчен клас 6.

Научете всичко за възстановяване на данъци от Германия тук>>>

Кога не е необходимо да се уреждат данъци в Германия?

Необлагаемата сума в Германия, или така нареченият Grundfreibetrag, варира от година на година и бележи тенденция към нарастване. Това е сумата на годишния необлагаем доход. Неговата стойност се определя в съответствие със Закона за социалното подпомагане и е създадена основно за да осигури минималнa издръжка за всеки данъкоплатец, живеещ в Германия. Лимитът на дохода, върху който няма да плащате данък през 2023 г., е 10,908 евро (за индивидуално уреждане) или 21,816 евро (за съвместно уреждане). През 2024 г. този лимит е повишен и е 11,604 евро за самостоятелни лица и 23,208 евро за съпрузи и лица в регистрирани партньорства.

По-долу сме публикували информация за данъчното облекчение в Германия за периода 2020-2024 г.

Снимка:  Euro-Tax

Ако годишният ви доход надхвърля необлагаемата сума, трябва да плащате данък върху личните доходи върху излишъка. Данъчната ставка в Германия е минимум 14% и нараства с увеличаване на доходите. Максималната данъчна ставка е 45%.

Кога трябва да подам данъчната си декларация в Германия? Срокове

Както споменахме в началото на статията, немската данъчна система прави разлика между задължително и доброволно отчитане.

Задължителна данъчна декларация:
Срокът на задължителната данъчна декларация зависи от конкретната ситуация на данъкоплатеца. По-долу сме включили пример за данъчната 2023 г:
- лицата, които подават данъчна декларация самостоятелно, трябва да го направят до 31 август 2024 г.
- Тези, които изберат да работят с немски данъчен консултант (т.е. компания като Euro-Tax), разполагат с повече време и могат да уредят данъчното си задължение дори на 31 май 2025 г.

Доброволна данъчна декларация:
- Физическите лица, които не са задължени да подават задължителна данъчна декларация в Германия, могат да го направят доброволно, до четири години назад.

Какви документи са необходими за отчитане на данъци от Германия?

Следните документи са необходими за правилната подготовка на данъчна декларация:

  • Документация от работодателя, включително годишен документ за доход Lohnsteuerbescheinigung или копия на фишове за заплати (Abrechnungen),
  • Сертификат за световен доход от ЕС/ЕИП, издаден от българските данъчни власти,
  • Доказателства за разходите, които сте направили (например договори за наем, обучение, курсове, фактури за комунални услуги).

Горепосочените документи, заедно с информация за ситуация, са необходими за точното попълване на данъчната ви декларация, или Einkommensteuererklärung. Важно е да не пропускате никакви важни данни, тъй като пропуските могат да причинят забавяния в немската данъчна служба или дори да доведат до глоба.

Ако нямате необходимите документи, можете да използвате услугата на компании като нашата. Ние ще получим необходимите документи от вашия работодател и след това ще възстановим данъците ви от Германия.

Как правилно да отчитате данък върху доходите в Германия?

За да подготвите правилна данъчна декларация, трябва да имате пакета документи, които изброихме в предишния параграф. Въз основа на документите, които имате, и информацията за вашата ситуация, трябва точно да попълните данъчната декларация, или Einkommensteuererklärung. Не забравяйте да не пропускате никаква изисквана информация.

Правилно подготвената декларация се подава в данъчната служба в Германия, отговорна за данъкоплатеца. Службата разглежда случая и въз основа на подадената декларация и информацията, която притежава, издава данъчно решение, или Einkommensteuerbescheid. Ако има надвнесен данък в решението, средствата, или данъчното възстановяване, се превеждат на вашата банкова сметка. Отчитането обикновено отнема между 2-4 месеца, но може да отнеме до 6 месеца в най-натоварените офиси и по време на пиковия сезон. Възстановяванията се обработват от немските офиси по ред на подаване на декларациите.

Немските данъчни власти предпочитат да изпращат възстановяванията електронно, но в някои случаи е възможно да се подадат на хартия. Целият процес на данъчно връщане не е много сложен, но изисква внимание и усилие. Допълнително затруднение може да бъде езиковата бариера, която ще затрудни разбирането на закона или контакта с Finanzamt.

Колко е максималният размер на данъчното възстановяване от Германия?

Най-важното при изчисляването на данъка е размерът на годишния доход, спечелен в Германия. Всяка година правителството определя данъчните прагове и съответните данъчни ставки, или процентът от доходите, който трябва да се плати като данък.

Въпреки това, това не е единственият фактор, който определя размера на данъчното възстановяване от Германия, защото при уреждането на данъчната декларация може да се възползвате от различни данъчни кредити, които могат значително да увеличат размера на възстановяването, особено за тези с неограничена данъчна отговорност в страната. Други фактори, които влияят върху размера на данъчните възстановявания от Германия, са размерът на доходите, спечелени в страни, различни от Германия, продължителността на заетостта, семейното положение, размерът на сумите в допълнителни точки в годишната Lohnsteuerbescheinigung документ (като точки 15, 17, 20 и 21) и размерът на необлагаемите обезщетения от Германия, като Arbeitslosengeld (обезщетение за безработица) или Krankengeld (обезщетение за болест).

Максималният размер, който можете да получите, е размерът на надвнесените данъци от работодателя върху вашата заплата. Въз основа на нашите случаи, сме изчислили, че средният размер на данъчното възстановяване за работа в Германия е 1531.41BGN.

Струва ли си да се използва подкрепата на данъчен консултант?

Данъчното отчитане от Германия, от една страна, не изглежда много сложно. От друга страна, обаче - липсата на познания за закона или разбирането на документите на немски език може да се окаже много неблагоприятна за вас. При подготовката на годишната ви декларация до немската данъчна служба, е препоръчително да се възползвате от данъчните кредити, които увеличават сумата за възстановяване.

Какво прави Euro-Tax?

Ние сме лидер на пазара в сферата на данъчни консултации. Специализирани сме във възстановяване на данъци от Германия, Нидерландия, Великобритания, Белгия и Австрия, както и други услуги за българи, работещи в чужбина. Нашите специалисти притежават отлични познания по чуждестранното данъчно законодателство, което ни позволява не само да обслужваме нашите клиенти ефективно, но и да възстановяваме възможно най-големи суми за тях. Това, което ни отличава е, че разглеждаме въпросите на нашите клиенти изчерпателно и поддържаме постоянен контакт с данъчната служба до получаване на данъчното решение.“ – казва Рената Кочуба-Ганчев, генерален директор на Euro-Tax.bg

Снимка:  Euro-Tax

„Обслужваме нашите клиенти чрез интернет както и в нашите и в партньорски офиси в София, Пловдив и други локации. Ние сме компания, фокусирана върху намирането на решения, които са от полза за нашите клиенти, имащи нужда от помощ във връзка с данъците от чужбина, и я получават по-близо до дома. Ето защо ние непрекъснато установяваме сътрудничество с нови партньорски офиси в цяла България. Обикновено това са компании, които нашите клиенти вече познават благодарение на други услуги като: преводачески агенции, фирми за парични преводи, агенции за подбор на персонала в чужбина, туристически агенции, застрахователи, работодатели, командироващи служители в чужбина и др. Такава компания може да се свърже с нас чрез формуляра, достъпен на нашия уебсайт. Ние ще отговорим на всяко заявление и ще обясним сътрудничеството. Съветваме ви да се свържете с нас“ - казва Рената Кочуба -Ганчев от Euro-Tax.bg.

Данъчни класове в Германия

Често нашите клиенти питат за значението на данъчните класове в Германия. Опитахме се да ги опишем по-долу. Немската данъчна система се състои от данъчни класове и въз основа на семейната ситуация на данъкоплатеца, той попада в подходящия клас. Това са данъчният клас и размерът на доходите, които са основните фактори, определящи размера на данъка, който трябва да се плати. Ето опростен преглед на данъчната класификация:

  • Клас I включва самотни членове на домакинство, разведени, разделени и овдовели лица, както и лица, сключили брак или партньорски отношения, чийто друг съпруг/партньор живее извън Германия.
  • Клас II се прилага за самотни родители, включително разведени и вдовици.
  • Клас III е предназначен за семейни двойки и вдовци (но само за една година след смъртта на съпруга/съпругата).
  • Клас IV се причислява автоматично към лицата, които са сключили брак, но не са посочили друг данъчен клас.
  • Клас V се дава на данъкоплатец, чийто съпруг/съпруга е регистриран в данъчен клас III.
  • Клас VI е предназначен за тези с повече от един източник на доходи.

Невъзможно е да се каже еднозначно кой данъчен клас е най-благоприятен. Всичко зависи от индивидуалната ситуация на данъкоплатеца. Най-често обаче хората в данъчен клас I могат да разчитат на значително данъчно възстановяване в Германия.

Обобщение

Германия е популярна дестинация за временна емиграция сред всички страни от Европейския съюз. Не е чудно, че работата в тази страна осигурява атрактивни заплати, географска близост и добри транспортни връзки, които позволяват лесно пътуване между България и Германия. Друго предимство на трудовата емиграция в тази страна е, че Германия има развит пазар на труда с широк спектър от възможности за работа в различни сектори и високо ниво на обществени услуги, включително здравеопазване и образование, което е особено важно за семейства с деца. Въпреки това, работата в Германия също включва запознаване с немската данъчна система. Правилното данъчно отчитане е ключово за избягване на грешки и получаване на максимална сума от възстановяване на данъци от Германия.

Ако обмисляте работа в Германия или вече работите там и се чудите дали трябва да отчитате данъците си, е от съществено значение да познавате немските данъчни закони. Знанието за двустранното данъчно споразумение и как вашата житейска ситуация влияе върху избора на правилния данъчен клас е важно и ще ви помогне да избегнете проблеми при отчитането с властите и да увеличите шансовете си за получаване на по-високо данъчно възстановяване от Германия.

Ако германското данъчно право ви се струва твърде сложно или усещате езикова бариера, помислете дали да не използвате услугите на професионалисти. Свържете се със специалистите от Euro-Tax, ние ще се радваме да ви помогнем да се справите с всички документи и да възстановите възможно най-високото данъчно възстановяване за вас.