Началният час е 9:30 сутринта

Продължава срокът за регистрация на партиите и коалициите в Централната избирателна комисия за предсрочния парламентарен вот на 27-ми октомври.

Също като вчера началният час е 9:30 сутринта. Заради безпрецедентна ситуация и напрежение между разделилите се партийци от ДПС, вчера той не беше спазен. Въпреки че чакаха за това още от петък - първата регистрация се случи в следобедните часове.

След часове на напрежение: ЦИК прие документите за изборите на двете фракции в ДПС (ОБЗОР)

За да няма спор коя от двете нови коалиции от доскорошното ДПС е първа, от комисията взеха решение документите на двете страни да бъдат приети паралелно. Така бяха приети документите на коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС”, формирана около Ахмед Доган, и коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало” на Делян Пеевски. В официалните наименования на двете няма директно припокриване на абревиатурата ДПС. Но и двете формации на практика подадоха в ЦИК официални документи и атрибути на Движението за права и свободи. Заради това специалистите прогнозираха, че казусът най-вероятно ще трябва да се разреши в съда.


„Приеха се документи, които се входираха без номер, с една и съща дата и час. Това последва след едно безпрецедентно заседание на ЦИК, на което се взе решение да бъдат приети документи на двете коалиции. Оттук следва ЦИК да разгледа подробно документите на двете коалиции. Ако са изрядни, трябва да вземе решение как да регистрира коалициите, тъй като сме пред казус - двете коалиции имат името и марката ДПС в своето име, а това не се допуска от Избирателния кодекс. Би трябвало ДПС да присъства в едното от двете имена.

Каквото и да реши ЦИК, последното решение ще бъде на съда”, каза пред NOVA Цветелина Пенева от Обществения съвет на ЦИК.

Темата коментираха и Жоро Пенчев, изборен наблюдател от Гражданско обединение за честни избори (ОЧИ), и проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК.

Проф. Калинов поясни относно двете разделения на ДПС, че „не се допускат еднакви абревиатури, каквито и разширения да имат”. „ЦИК не трябва да допуска нито една от двете фракции. Те подават задължителни документи, които са еднакви. Печатът е регистриран в съда, когато е приет уставът на партията. Не може произволно да се променя”, каза той.

„Това, което ЦИК направи, беше да удължи с една седмица тази агония. Начинът, по който ще подходи към това дали ще допусне, или няма да допусне формациите, ще бъде изцяло въпрос на политически преговор между членовете. Виждаме нещо грозно и Административният съд ще е част от този процес докрай”, смята Пенчев.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase