Ситуацията притесни родителите на децата от 179 ОДЗ „Синчец”

Родители в паника. Недовършен ремонт на покрив на детска градина поставя под въпрос дали децата ще имат първи учебен ден. От столичната община обещават, че ще принудят фирмата-изпълнител на ремонта да го приключи в срок, който е до 15 септември. Ако това не стане, родителите ще бъдат принудени да търсят баби и гледачки.

Ремонтът се прави в 179 ОДЗ „Синчец”. Родителите казват, че е започнал в края на август.

Преди това покривът течал, а в стаите имало мухъл.

Столична община излезе с позиция. Ето и пълния и текст:

Столична община изиска спешни действия и интензивна работа по завършване на ремонта на покрива на ДГ 179 “Синчец”. Проблемите на покрива на градината датират от 2021 г, когато в Общината постъпват първите сигнали за проблеми с конструкцията.

Поради дългогодишен отказ от страна на изпълнителя да отстрани появилите се гаранционни дефекти, през ноември 2023 г. СО взима решение да възложи отстраняването на появилите се дефекти след отказ от страна на изпълнителя да го направи.

По настояване на СО изпълнителят ще извърши обезопасяване на покривната конструкция с изграждане на защитна козирка, за да се осигури безопасно довършване на ремонта на покрива.

В Детска градина 179 „Синчец“ в район „Илинден“ е извършен основен ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност в това число ремонт на покрива по договор от 2019г.

След появата на дефекти по покрива Столичната община е отправила множество покани до изпълнителя за тяхното отстраняване в рамките на гаранционната поддръжка, като последно е изпратена нотариална покана. Изпълнителят не се явява и не отстранява дефектите в рамките на гаранционния срок.

Затова с цел предотвратяване на по-големи поражения по сградата Столичната община предприема спешни действия за оценка на състоянието на сградата и последващо възлагане на неотложен ремонт. За извършване на неотложните ремонтни дейности на покрива общината сключи договор /при условията на чл. 14, ал. 1, т. 5 от ЗОП/ със „Софекострой“ ЕАД. Фирмата трябва да извърши ремонта в рамките на 35 календарни дни, считано от 26.08.2024 г. Дейностите трябва да приключат до края на септември. Изискано е дружеството да обезопаси обекта, което да гарантира безопасното използването на първите нива от сградата на детската градина. Най-важното е строителните дейности да се извършват без да се застрашават живота и здравето на децата, както и качествено и в срок. Изпълнението на неотложните ремонтни дейности тази година е възложено след като Столичната община изиска професионално становище от специалисти от УАСГ във връзка с установените дефекти по покрива, както и с цел предотвратяване на нови такива. Предвижда се по съдебен ред бъдат предявени искания към изпълнителя /по договор от 2019г./ за възстановяване на направените разходи за отстраняване на дефектите и нанесените щети от тях в троен размер.

Повече гледайте във видеото. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase