Експерти съветват работодателите как да повишат мотивацията и желанието за работа при жените

Удовлетворението от работата при мъжете и при жените не е еднакво, сочат актуални проучвания.

Тазгодишно изследване на неправителствената организация Conference Board, цитирано от списание „Форбс”, за седма поредна година показва, че дамите са значително по-малко удовлетворени от работата си в сравнение с представителите на силния пол в почти всички области на развитие. Подобна разлика се появява за първи път през 2017-а и нараства през последните години. Ако това е сравнително скорошен феномен, на какво се дължи той? И какви стъпки може да предприемат работодателите, за да накарат служителките си да се чувстват по-добре в офиса?

Оказва се, че удовлетвореността от работата не е свързана с амбицията или заетостта. По данни на Бюрото за трудова статистика в САЩ разликата в ангажираността между мъжете и жените прогресивно намалява. Последният доклад по темата, изготвен от McKinsey & Company, пък сочи, че дамите са по-амбициозни от всякога, като около 80% от жените са поискали повишение през 2023 г.

Снимка: iStock

„Дистанционната или хибридна работа повишава задоволството. Онези, които се трудят само от офиса, най-малко харесват работата си”, казва Алън Швайер, главен изследовател в Центъра за човешки капитал към Conference Board.

Възможността за полагане на труд от вкъщи е особено важно за жените, тъй като те традиционно изпълняват по-голямата част от домакинските задължения, опитвайки се да балансират и с кариерата си, казват от Центъра за регулиране и пазари в Брукингс.

Друг важен фактор за удовлетворение от работата е получаването на бонуси и компенсации. Доклад показва, че само 33,9% от жените са доволни от своя план за допълнително материално стимулиране, в сравнение с 44,2% от мъжете.

Освен това разликата между представителите на двата пола по отношение на задоволството от заплащането почти се е удвоила - от 3,6% през 2022 г. до 7 на сто през 2023-а.

Данните от проучването за САЩ показват също, че дамите са значително по-малко удовлетворени от потенциала за бъдещ растеж в сравнение с господата (разлика от 9,8%).

Снимка: iStock

За да разрешат тези проблеми и да мотивират жените в екипите си, експертите препоръчват на работодателите да провеждат одити за справедливо заплащане, да осигурят прозрачност по отношение размера на заплатите, да насърчават договарянето на възнагражденията и да увеличат възможностите за платен отпуск за всички служители. За да се случи всичко това, трябва да бъдат разпознавани предизвикателствата, пред които са изправени дамите на работното място, както и по-детайлното разглеждане на нуждите на работещите майки.

За насърчаване на справедливи практики за повишение и идентифициране на неравенството, McKinsey препоръчва на работодателите „да следят кой е предложен и кой получава повишения – комбинирано по раса и пол“. Също така е изключително важно жените да имат достъп и редовна комуникация с хората, вземащи важни решения в компанията, както и да им се поставят значими задачи.

Приоритетите на служителите постоянно се променят, което налага същото и за работодателите, напомнят експертите. И подчертават, че грижата за заетите в дадена компания, може само да направи бизнеса по-успешен.