Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Над 500 пожара тази година погълнаха цели села и извадиха на показ тежки институционални проблеми. В „Темата на NOVA” тази събота журналистът Стоян Нешев и операторът Димитър Василев ще заведат зрителите в най-тежко пострадалите райони на Странджа и Сакар, за да разкажат вълнуващите истории на спасените и на техните спасители.

Десетки хора все още нямат постоянен покрив, след като огънят унищожава домовете им. А над 160 хиляди декара гори са напълно изпепелени, показва равносметката на Изпълнителната агенция по горите. Екипът на NOVA търси отговори – кой пали и какво остава в следите от огъня. Оказва се, че разследването все още не може да посочи точните причини за пожарите. А самите пожари разкриват серия от пропуски в системата.

В началото на бедствието например ранното известяване BG ALERT не e задействано заради липсата на ток и мобилно покритие. Докато хората бягат панически – пожарникари и доброволци буквално се хвърлят в огъня, за да помагат. Сред тях е 19-годишният Светослав от Свиленград, който оцелява по чудо след тежки животозастрашаващи изгаряния. Пред зрителите на NOVA спасителят за първи път разкрива как самият той е спасен в пожара. И още – семейство открива най-голямото щастие в дните след огнения ад.

Гледайте „Следи от огъня” в „Темата на NOVA“ на 21 септември, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.