С какво са по-различни от традиционната тиква

Нова ниша в родното земеделие. Бутикови тикви превземат българския пазар. Новият сорт се появява за първи път у нас и засега се отглежда само в Южна България. Земеделските производители наричат този вид есенни тикви „Хелоуинки“ и дори ги предлагат нарисувани. Още за този екзотичен асортимент, сега от Благой Бекриев. 

В полето край Пазарджик се отглеждат стотици декари с тикви. За първи път в България тази година тук се отглежда сорт „Хелоуинки“. Това е бутикова тиква, която е предназначена главно за декорация, но не и за консумация. В момента се прибира и първата реколта от нея. 

Десислава и Иван Кабурови отглеждат 370 декара различни сортове тикви край пазарджишкото село Мало Конаре. Тази година семейството решило да експериментира като засее бутикови тикви. "Миналата седмица прибрахме реколтата от "Хелоунка". Тя ни даде някъде около 20 тона от 15-20 декара", Иван Кабуров, земеделски производител.

Руснак отгледа 817-килограмова тиква (ВИДЕО)

"Няма кой да ми внесе хелоуинска тиква понеже производителите на хелоуински семена не проявяват интерес за българския пазар. И така с много молби, с много упоритост от моя страна аз най-накрая намерих моя човек, който да направи трансфер през две европейски държави, за да стигнат хелоуинските семена до землището на село Мало Конаре", каза Десислава Кабурова.

Екзотичната култура обаче се оказва, че не е пригодена за нашите климат и почва и много от тях загинали от горещините. Хелоуинската тиква стига размери от 4 до 6 килограма. Тя е наситено оранжева и служи само за декорация. За това у нас не се отглежда масово. И за да предаде уникалност на първите бутикови тикви, които е произвела, Десислава решила да ги изрисува. "Тук искам да споделя, че не съм художник. Агроном съм по професия и съм си изцяло земеделски производител. Една тиква ми отнема за рисуване минимум един час", каза тя.

Тази година цените на традиционните тикви, които обичаме да консумираме, ще са по-скъпи - 1 лев за килограм. "Цената на обикновената тиква е увеличена с 30-40% поради тази причина, че земеделските производители вече залагат много малко продукция, поради тази причина че виждат, че няма вече печалба", поясни Иван. Цената, на която ще се търгуват бутиковите тикви ще е 3 лева за килограм.

Вижте повече във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase