Българският парламент настоява за възстановяване на прекъснатия от страна на РСМ позитивен диалог и спиране на антибългарската кампания и провокативни изявления

Единодушно със 178 гласа „за” и без дебат депутатите приеха декларация „във връзка със систематичното и методично разрушаване на диалога между Република Северна Македония (РСМ) и Република България и провокативни и обидни изявления спрямо България от страна на управляващи политически фактори в РСМ”.

В декларацията Народното събрание на България потвърждава политическо намерение и стремеж за довършване на изграждането на Паневропейски коридор VIII от българска страна и призовава правителството на Република Северна Македония да подходи отговорно и добросъвестно към всички поети ангажименти и договорености с цел навременно изграждане на участъците от трасето на коридора на нейна територия.

Комисията по външна политика в НС прие обща декларация за Северна Македония

Българският парламент настоява за възстановяване на прекъснатия от страна на РСМ позитивен диалог и спиране на антибългарската кампания и провокативни изявления спрямо България в РСМ.

В декларацията се потвърждава волята на българската държава и институции относно организирането на съвместни чествания на общи исторически събития и личности предвид богатата обща история на двете държави. Също така Народното събрание изразява категорично несъгласие с отричането на общата история на РСМ и България от страна на членове на правителството на Република Северна Македония, което представлява директно нарушение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония от 2017 година.

ЕС започва преговори за присъединяване с Албания, но без РС Македония

В преамбюла на декларацията се отправя призив институциите в Република Северна Македония, в духа на европейските ценности и свободи, да се въздържат от решения и действия, които сериозно биха навредили на отношенията между двете държави и техните граждани. Потвърждава се фундаменталното значение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония от 2017 г. и значението на двустранните Протоколи от заседанията на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от 2019 г. и 2022 г., както и решението на 47-ото Народно събрание във връзка с разширяването на Европейския съюз и процеса на преговори с Република Северна Македония от 24 юни 2022 г., както и декларацията от 2 февруари 2023 г. във връзка с ескалиращите агресивни антибългарски прояви в Република Северна Македония.

Новината от Брюксел, че Албания и Република Северна Македония поемат поотделно по пътя към членство в Евросъюза отекна и в кулоарите на парламента.

„Албания върви напред, тя прие българското малцинство, а нашите колеги в Северна Македония да понесат или да понасят това, което тяхното поведение към днешната дата са си сътворили. Да не действаме емоционално във Външната комисия, а да действаме прагматично и разумно. Някой път отмъщението е най-хубаво, когато е хладно, студено”, посочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Времето показа, че споразумението, което направихме по време на нашето правителство - „Френското предложение”, е много добро за България. Реално целият Европейски съюз застана на страната на България”, каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

„Мисля, че това беше съвсем справедливо решение. Ясен знак, че не може да имаш такъв речник, не може да имаш такава омраза на две съседни държави и да очакваш да бъдеш членка на Европейския съюз”, заяви Борислав Гуцанов от БСП.

„Те не могат дори да се надяват да започнат преговори. Още повече с непремерените изказвания на техни ръководители. Най-нормално е да стоят там, където стоят - извън Европейския съюз”, категоричен е Тошко Йорданов от ИТН.

Северна Македония обедини депутатите в последния работен ден. След извънредно закрито заседание Външната комисия излезе с декларация срещу обидната риторика на западната ни съседка.

„Намерихме абсолютен консенсус и по преамбюла, и по точките в декларацията. С 14 гласа „за” от 14 гласували. Най-важният сигнал, който даваме – че българските политици, българската държава, всички партии са единни, когато се касае за добросъседството между двете държави. И всеки, който го нарушава, да си понася своята отговорност”, настоя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Потвърдено от МВнР, че тези точки са консенсусни. Смятаме, че това е един добър акт. Тази декларация ще покаже, че всички политически сили в България могат да бъдат обединени. Особено, що се касае до защита на българския национален”, каза Ангел Георгиев от „Възраждане”

Консенсусът се пренесе и в пленарната зала, където без дебати и с пълно мнозинство депутатите приеха декларацията. „Гласували са 178 народни представители. „За” са 178, няма „против”, няма въздържали се. Предложението е прието”, обяви председателят на парламента Рая Назарян.

Решението Албания да бъде отделена от Северна Македония по пътя за присъединяване към Европейския съюз е било взето единодушно от постоянните представители в Евросъюза. Първата глава от преговорите ще бъде отворена официално на 15-и октомври.

Разговорите с Република Северна Македония и Албания започнаха през юли 2022 година. Тогава, по време на френското председателство на ЕС, РСМ се съгласи да впише българското малцинство в конституцията си. Но след като ВМРО-ДПМНЕ спечели парламентарните избори през май тази година, новото правителство на Християн Мицкоски даде да се разбере, че иска да предоговори условията във „Френското предложение”. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Теодора Цанева, БТА