Започва специализирана полицейска операция за осигуряване на спокоен изборен процес

Първи задържани заради сигнали за купен вот. МВР обяви драконовски мерки на прага на кампанията.

„До момента има три образувани досъдебни производства и три постъпили сигнала. Двама души са задържани, четири са написаните предупредителни протокола”, обяви служебният вътрешен министър на пресконференция.

От днес МВР започва специализирана полицейска операция за осигуряване на спокоен и сигурен изборен процес. Операцията ще е на територията на цялата страна. Областните дирекции ще бъдат подсилени от Жандармерията, обясни Илков.

От днес е открита денонощна линия за подаване на сигнали за купуването и продаването на гласове и нарушаване на Изборния кодекс.

Географската информационна система, която беше ползвана при последните избори, ще работи и за тези. Всеки сигнал, който постъпва в МВР, се въвежда веднага в нея и се следи до приключването на проверката.

МВР, ДАНС и Прокуратурата с междуведомствено звено за изборите

В изборния ден и преди него мобилни екипи на ГД „Националната полиция” ще проверяват сигналите и ще докладват на прокуратурата.

Илков разчита и на Междуведомственото споразумение между МВР, Прокуратурата и ДАНС.

Започва активна работа по наблюдението на лица, за които има съмнение за купуване и продаване на гласове, обясни още вътрешният министър.

В МВР е създаден Национален оперативен щаб, който ще контролира всички действия преди, по време и след изборите. Негов ръководител ще е изпълняващият длъжността главен секретар на МВР – директорът на националната полиция Мирослав Рашков. Сред задачите му са и транспортирането на машините за гласуване, изборните книжа и охраната на секциите. 

Илков заяви, че МВР ще дава информация пред медиите всяка седмица.

Атанас Илков каза още, че МВР работи активно за пълноправното ни членството в Шенген.

„Работим много активно с румънския вътрешен министър. Имаме ежеседмични конферентни връзки, излагаме изпълнените задачи и това, което ни предстои. Искаме да покажем на европейските ни партньори, че работим съвместно активно за ”, каза Илков.

„За началото на октомври имаме планирани срещи с всички представители в посолствата на европейските държави в България под домакинството на унгарското председателство. Ще запознаем посланиците с това, което сме изпълнили и което плануваме да извършим”, каза Илков.

Освен това Илков каза, че ще има среща с вътрешния министър на Турция, която ще се проведе в България. Срещата ще е в началото на октомври.

„Изключително важно е взаимодействието както с Румъния, така и с Гърция. Не на последно място е и взаимодействието със Сърбия, така че и със сърбите имаме една добра комуникация и това взаимодействие ще продължи и за в бъдеще", каза Илков.

Третата тема, която открои вътрешният министър, е пътната безопасност. Илков обясни, че е засилен контролът по основните пътни артерии на територията на страната, ангажиран е максимално човешкият ресурс и техническите средства.

„Много важна е ротацията на състава с придадени сили от една област в друга, така че да избегнем зависимости, познанствата между нашите служители и жителите на градовете, така че да има нулева толерантност”, каза Илков.  

Повече гледайте във видеото. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase