Какви са минусите и плюсовете при отглеждането на тези птици

Нова тенденция бързо навлиза у нас. Хората започват да отглеждат като домашни любимци все по-странни животни. Ако живеете в апартамент, много лесно и комфортно можете да отглеждате поне една кокошка. Тя може да бъде верен приятел на вашите деца. Птицата живее между 7 и 10 години и със сигурност няма да ви се налага да изхвърляте остатъци от плодове и зеленчуци.

Иван Кръстев е модерен вече 60 години, защото от дете най-голямата му любов са кокошките. Той отглежда 80. Казва, че животните му са щастливи и той не може без тях. Днес в двора си отглежда над 80 кокошки от 8 различни породи. Всичко започва от двора на баба му Ванка във Видинско. „Тя имаше най-хубавите кокошки в селото. Едни качулати, брадати и който му легне квачка в селото, идваха при нея за яйца”, споделя Иван.

Над 200 домашни зайчета са изоставени през 2023 г.

Според него новата мода да имаш кокошка като домашен любимец започнала по време на COVID пандемията. Потвърждава го и Джулиана Гани, която разказва, че детето ѝ е влюбено в кокошките. Играело си с тях при всяка възможност, а семейството обмисля дали да не си вземе пернат приятел у дома.

При отглеждането на кокошките обаче има и някои особености, с които трябва да се съобразим. Например - ранното ставане. Някои започват да пеят около 3 часа през нощта. Кокошките са много общителни и приятелски настроени към стопаните си. Бързо свикват с човека и много се привързват. Не се страхуват и дори обичат да се гушкат. Според Иван кокошката трябва да бъде третирана като всеки друг домашен любимец - наравно с кучето, котката или папагала.

Повече гледайте във видеото.