Темата коментира Надя Василева от Конфедерацията по заетостта

България се справя по-добре от Гърция и Румъния по отношение на младежката заетост. 82% oт нacĸopo зaвъpшилитe млaдeжи нa възpacт 20-34 гoдини в EC ca били нaeти. Увеличението спрямо е 2022 г. е цели 7%. За кариерната реализация на наскоро завършилите ще говорим с Надя Василева от конфедерацията по заетостта.

Младите хора не приемат работа, която не е съобразена с техните изисквания

„Причините са липсата на хора във всички сфери. Съвсем нормално е, че България изпреварва Румъния, тъй като в Румъния има голям процес на внос на хора от трети страни. У нас има протекционизъм, който пази българските работни места за българите, но няма достатъчно хора за тези отворени позиции. Затова е съвсем нормално да има назначение на млади хора. От Агенцията по заетостта споделят, че има много подадени молби на младежи под 18-годишна възраст, които вече искат да работят”, коментира в предаването „Социална мрежа” по NOVA NEWS Надя Василева от Конфедерацията по заетостта.

Ръст на обявите за работа: Има 250 000 незаети позиции

По нейни думи, когато на пазара на труда не съществуват подготвени кадри, работодателите назначават млади хора и хора без опит, като ги обучават на място. „Когато един търсещ работа има пет пъти възможности, решението за наемане трябва да бъде пет пъти по-бързо. Работодателите все още не са свикнали с динамиката, която съществува в момента.

„В по-развитите държави има внос на кадри от трети страни, което определено решава проблемите. У нас имаме нужда от 400 000 души, които да навлязат на трудовия пазар”, обясни още Василева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Виктория Гетова