Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Защо обикновени домове вече струват милиони? И можем ли да забогатеем, само защото имаме собствено жилище? Отговорите търсят журналистът Деница Суруджийска и операторът Петър Симеонов тази събота в „Темата на NOVA”.

Оказва се, че цената на обикновен гараж в някои части на големите български градове вече достига 50 хиляди евро. А двустайните и тристайните апартаменти са поскъпнали в пъти само за няколко години почти в цялата страна. Все повече българи купуват домове с чисто инвестиционна цел, отчитат от бранша. Рекорден ръст се забелязва и при ипотечното кредитиране – с около 25% за последната година. Ако през 2023 г. чрез банка са били финансирани около 30% от имотните сделки – то през 2024 г. този процент скача до 40%.

Според финансистите, това може да създаде риск за банковата система, а БНБ налага на търговските банки нови ограничения за отпускане на ипотечни кредити. Може ли мярката да преобърне изцяло пазара или той ще продължи да се расте? Екипът на NOVA тръгва заедно с купувачи и брокери на пазар за имоти, а финансисти и анализатори правят сметки и оборват митовете за имотния пазар.

Гледайте „Дом за милиони” в „Темата на NOVA“ на 19 октомври, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.

Редактор: Райна Аврамова