Каква е съдбата на изгубеният град Мачу Пикчу и езерото Титикака

Репортерът на NOVA Иван Кънчев стигна до непознатите земи на Южна Америка, която е дом на изгубени цивилизации. Той разказва за високи върхове, където кислородът не стига да изпълни дробовете си, и за джунгли, в които все още племена пазят тайните на времето. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Започваме разказа си от езерото Титикака. Според някои това е рожденото място на Империята на инките. Те завладявали местните народи и налагали своите традиции, култура, религия, но знаели добре, че трябва да приемат знанията им. И днес племето Урос живее на плаващи тръстикови острови в това море, кацнало на 3820 метра надморска височина.

„Непознатите земи”: Северна Индия - пътешествие из Средната земя

Посреща ни Сеня. Тя е избрана за президент на острова, на който постоянно живеят 5 семейства. Преди 1000 години предците ѝ били нападнати от инките и заживели на лодки. "Аз съм родена на тези острови и съм много горда с това. Преди със семейството ми живеехме на друг остров, но решихме да си построим нов", каза тя.

Твърдят, че живеят в пълен синхрон с природата. Вярвате или не, зъбите им са изключително бели, заради тръстиката, която и ядат. "За да сближаваме с хората от другите острови си правим купони, футболни турнири. Така, ако намерим правилния човек можем да се съберем и когато имаме семейство можем да си направим собствен остров", каза още Сеня.

За да могат островите на уросите да бъдат изключително здрави, освен че подменят тръстиката, слагат и нова, важното е, че я поставят кръстосано.

По думите на проф. Климент Найденов, декан на ГГФ - СУ и председател на Explorers Club Bulgaria преди години островите са били много навътре в езеротото Титикака, на около 14 км. "През 1986 година се разразява страшна буря и племето се принуждава да дойде до бреговете, до град Пуно, където се намираме и в момента. С какво се препитават тези племена? Мъжете ловят риба, жените се занимават с плетиво и отиват на пазара в Пуно, където разменят своите стоки", поясни професорът.

Куско

Деветият инка Пачакути оформя границите на столицата във формата на дивото животно. Всъщност на местния език кечуа, от където идва и думата, „пума” означава едноцветна котка. През вековете и до днес Куско е столицата на свещена долина. Тя пък от своя страна е събрала е всичко важно за инките. Днес Куско е успял да събере всичко в себе си - хилядолетна история и модерният начин на живот.

"Непознатите земи": Митичната Гърция - земя на богове и легенди (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кориканча е един от най-важните за инките храмове. Тук са живеели императорът, първият духовник, предводителят на армията. Това е първият ни сблъсък с империята на инките. Тази стена е част от Храма на дъгата, устояла векове наред. Тези блокове са построени без да е използвано никакво слепващо вещество - нито бетон, нито хоросан, а до ден днешен не може да се мушне и лист хартия.

Когато испанските колонизатори пристигат за първи път пред двореца е имало поле от царевица, ювелирно изработено от злато, а между растенията са били поставени златни статуи на лами. Днес са останали само постройките, които не е имало защо да бъдат прибрани в Европа.

А друг интересен факт е, че тези сгради са успели да устоят и на най-големите земетресения, а знаете, тук в Южна Америка, особено в източното крайбрежие изобщо не са леки. Тук е мисловният център, който свързва всички свещени места по тези земи. Но за инките важно е било и небето. Интересно е, че не свързвали само звездите, а откривали фигури и в тъмнината между тях.

Рубрика на NOVA в партньорство с Explorers Club Bulgaria.

Цялото пътешествие на Иван Кънчев гледайте във видеото.