Отговор дава нов фестивал на гастрономията, който се провежда в Хисаря

Колко ще ни струва римската рецепта? Отговор на този въпрос търси фестивал на римската гастрономия, който се провежда в Хисаря. Древноримски рецепти “оживяват”, за да предложат на гостите кулинарно пътешествие назад във времето и вкусовете. За тях разказва Илиян Велков. 

Хисаря посрещат гостите с ястия от древен Рим. Фазанова руладиа с аспержи, яхния от сърна, лучени сарми с дроб и печено прасенце с дивечово месо – все ястия, приготвени по оригинални древноримски рецепти.

Българските деца - в топ 4 на ЕС по наднормено тегло и затлъстяване

„Богатите са си позволявали всичко - дори език от фламинго. В момента е недостъпно, но тогава е могло всичко да си позволят и сосът гарун са го ползвали във всичко. Той е рибен сос, използван дори в десертите, червен пипер са слагали във всички ястия“, разкри майстор-готвачът инж. Минчо Тодоров.

Римската трапеза обаче е и урок по история. В античността храната на бедните и на богатите била коренно различна.

„Хранили са се и здравословно, но и не чак толкова, защото храната не е била много пречистена. Бедните са използвали много ръж, с която са месели хляба и започнали да се разболяват, затова по-късно вкарвали и пшенично брашно защото било пречистено“, обясни шеф Стоянка Акалийска.

Туристите признават, че дегустацията ги кара да се чувстват като гастрономически пътешественици във времето.

„Тъй като обичаме много храната, си закупихме предварително, за да пробваме. Избрахме да опитаме прасенце, пълно с дивеч, охлюви, левурда, фазан“, разказа Васил Стоичков, който е дошъл специално от София.

Заради фестивала в Хисаря няколко ресторанта и СПА хотел обмислят да предлагат римски ястия в менюто си целогодишно.

С какво да храним децата през зимата?

„Догодина фокусът няма да е храната.Това е работа на Археологическия музей и Общината, за да можем да свържем миналото с настоящето и да дадем един продукт, с който да свързват Хисаря, да не са само минералните води и богатата култура“, заяви кметът Ива Вълчева.

Римската рецепта не излиза по-скъпо от българската или френската – всичко зависи от продуктите, които ще изберем. Ако заменим фазана с пиле и езика от фламинго с телешки, вкусът ще остане впечатляващ, но цената – далеч по-достъпна.