Двама души бяха отведени от полицията

Сблъсъци и провокации в София заради рокерите на Путин. Протест и контрапротест пред храм-паметника „Александър Невски” посрещнаха мотористите от сочения за близък до Кремъл клуб „Нощните вълци”. Двама души бяха отведени от полицията.

Преминаването през България на групата мотористи, за които се говори, че са финансирани от Кремъл, даде нов тласък на про и антируските настроения у нас.

Едни ги посрещнаха с хляб и сол и ги нарекоха "потомци на освободителите ни", а други ги посрещнаха със скандирани и плакати и видяха в тях провокатори.

Факт е, че не за първи път походите на "Нощните вълци" предизвикват противоречиви реакции - преди няколко месеца в Чехия бяха освиркани, в Германия също не ги приеха радушно, а в Полша изобщо не ги пуснаха да минат през страната. Какво се случи у нас?

Започнало като поход на мира и славянството, шествието на мотористите, сочени за близки до Путин, завърши със сблъсъци и провокации в София. А заложник на политическото противопоставяне на моменти се оказа и храм-паметникът "Александър Невски".

След като антируски настроените и симпатизиращите на Русия бяха разделени. Едните опитаха да атакуват вторите като минат през храма. В сектора на протестиращите имаше и украинско знаме.

По темата

Въпреки политическите различия сянката пред храма успя да събере мирно тези двама мъже. Единият дори даде химикалка на другия, за да напише антируските си лозунги. Няколко часа по-късно символичните домакини на похода - българските рокери, доведоха руските си колеги пред храма.

„Питайте ги защо протестират. Ние знаем защо сме тук, ама те знаят ли? Напиват се с руска водка, пусват руснаците. Носят дънки, псуват американците”, казва Александър Бакалов от клуб „Софийски мотористи”.

Заради големия интерес руските рокери дадоха и пресконференция. Потвърдиха, че руската държава финансира с програми техните пътувания, но тази година закъснели.

„Много искахме да кандидатстваме за средствата, но не успяхме. Походите струват скъпо. Средно на човек излиза по 2,5 хил. евро”, казва Андрей Бобровски, член на мотоклуб "Нощни вълци".

Лидерът на "вълците" Александър Хирургов, на когото е отказана американска и европейска виза, не дойде в България. Приятелите му потвърдиха, че е бил във разтърсвания от руско-украинския конфликт Донецк. Човекът, който говори с медиите Бобровски обясни, че не е участвал във военнни действия, но ако може щял да отиде.

Репортери: Ина Гълъбова, Десислава Георгиева, Мария Милкова

Мария Милкова следи маршрута им до София: