Властите съветват хората да се запасят с храна

Германия се готви за извънредна ситуация. Властите в Берлин са подготвили нова концепция за гражданска защита, която ще бъде представена в сряда. Сред основните мерки, които се предвиждат, е хората да се запасят с вода, храна и вещи от първа необходимост за 10 дни, докато бъдат взети мерки на национално ниво.

За първи път от времето на Студената война германското правителство посъветва гражданите да се запасят с храна и вода. Те трябва да послужат в случай на извънредна ситуация. Представители на опозицията веднага разкритикуваха новата програма за гражданска защита като създаваща излишна паника.

По темата

"Правителството се държи сякаш ИДИЛ е пред вратата ни, а Германия скоро ще бъде нападната или сме във военно положение. Така просто се създава паника", обяснява Константин фон Ноц, представител на "Зелените".

Пред група ученици германският министър на вътрешните работи заяви, че страната трябва да е подготвена за извънредни ситуации.

"В случай на сериозен проблем, например прекъсване на тока за седмици, или ако питейната вода или хранителните стоки са отровени, или пък спрат доставките на горива", обясни министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер.

В стратегията, която ще бъде представена пред министрите в сряда, германците са посъветвани да си осигурят храна и вода за период от 10 дни. Това включва трайни хранителни продукти и по два литра вода на ден. Така те ще могат да се справят сами в случай на национална катастрофа или бедствие, защото спасителните служби могат да се окажат претоварени.

Атака срещу територията на Германия, която да изисква конвенционална защита на населението, е малко вероятна, се посочва още в документа.