Областният управител на София: Казусът е поставен некоректно по чисто предизборни причини

Далавера с историческа забележителност и грабеж или спасяване на столичния център от грозна язва чрез изгодна сделка за държавата? Апетитен терен в идеалния център на София е продаден на безценица. Частна фирма е купила земята под бившите царски конюшни срещу 90 лева на квадратен метър. БСП даде сделката на главния прокурор. Седемте и половина декара под царските конюшни са продадени преди два месеца за общо 658 870 лева от областната управа в София на частната фирма „Евротрансбилд”. 

По темата

„Ние атакувахме действията на областния управител на София. Считаме, че тук е нарушен общественият интерес и е ощетен държавният бюджет. В момента тече съдебен спор, който е относно собствеността на имота и в същото време е извършена сделката. Интересно е да се провери кореспонденцията между областната управа и ресорните министерства”, коментира в „Здравей, България” говорителят на ПГ на „БСП – Лява България” Жельо Бойчев.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ЦАРСКИТЕ КОНЮШНИ, ЗАСНЕТИ С ДРОН 

По думите му Законът за държавната собственост е заобиколен много нагло.

От своя страна областният управител на София Веселин Пенев обясни, че казусът е поставен некоректно „по чисто политически и предизборни причини”.

„Имотът по никакъв начин не може да бъде отнесен към каквато и да е пазарна цена и да бъде търгуван. Цената е такава, каквато е изчислена от експертите по Закона за държавната собственост. Същинската сделка за придобиване на сградите се е извършила по времето на Асен Гагаузов и управлението на Сергей Станишев”, заяви той.

От документите обаче става ясно, че заповедта на Министерски съвет по отношение на имота е от 12 август 2005 г. Тогава регионален министър е все още Валентин Церовски. Асен Гагаузов влиза в длъжност няколко дни по-късно – на 17 август.

„Не може по такъв некоректен начин да бъдат поставяни въпросите за собствеността. След като търговският субект е станал съсобственик с държавата, тя няма абсолютно никаква възможност да използва терена, както и да го търгува. Единствената възможност на държавата в момента, за да направи нещо, е да излезе от тази съсобственост на базата на някаква цена”, поясни още Веселин Пенев.

„През годините са се създавали много възможности, при които държавата е оставала в съсобственост. Такива казуси има много на територията на София”, допълни той.

"Сега у хората се създава впечатлението, че се дава нещо на безценица, което не е така. Категорично това е абсолютна лъжа и това ще бъде доказано без никакъв проблем", категоричен бе Пенев.

„Поискахме от прокуратурата да провери при наличието на съдебен спор възможно ли е да бъдат използвани тези процедури за ликвидиране на съсобственост? Спазен ли е Законът за държавната собственост и неговият правилник? Как и по какъв начин е избран оценителят и кой е той, има ли необходимата квалификация? Как е извършен методът на оценка?”, поясни от своя страна Жельо Бойчев.

„Големият въпрос е стои ли премиерът Бойко Борисов зад действията на областния управител. Като кмет той много добре знае в годините какви огромни интереси имаше за това каре, което някой в момента се опитва да ни обясни, че е безполезно за държавата. Това е пълен абсурд”, на мнение е Бойчев.