Сериалът с най-високо признание от критиката по Нова ТВ от 17 декември

Новината за потъването на Титаник поставя началото на историята на най-успешната съвременна британска драма – „Имението Даунтън”. За първи път британското заглавие, отличено с изключително много награди, номинации и признания от критиците, ще направи своята премиера в ефира на Нова ТВ – на 17 декември, 20.00 ч. 

Създаден по идея на носителя на Оскар Джулиан Фелоус, сериалът влиза в рекордите на Гинес като най-високо оценения от критиците. Носител е на два Златни глобуса, девет награди Еми, а всеки епизод във Великобритания е гледан от впечатляващите над 10 милиона души.

За „Имението Даунтън” критиците казват: 
- „Следващият велик сериал вече е тук” (Дейвид Хинкли, New York Daily Times)
- „Буквално от всеки ъгъл "Имението Даунтън" е почти несравним” (Брайън Лоури, Variety)
- „Няма спор за въздействието на сериала, обгърнат в остроумие и повествование от най-висок клас” (Дороти Рабиновиц, Wall Street Journal). 

Успехът на сериала излиза извън границите на Острова – сериалът е любим на първата дама на САЩ Мишел Обама. Тя го харесва толкова много, че дори кани целия актьорски състав да посети и обиколи Белия дом.  

В главните роли зрителите ще видят едни от най-известните и утвърдени британски актьори – Хю Боневил, двукратната носителка на Оскар Маги Смит, номинираната за Оскар Елизабет Макгавърн, Джим Картър, Мишел Докъри, Брендън Койл, Лаура Кармайкъл и други. 

 „Имението Даунтън” започва с новината за една от най-трагичните морски катастрофи – потъването на Титаник. На борда на смятания за непотопим презокеански лайнер смъртта си намира и наследникът на богатата аристократична фамилия Кроули – Патрик Кроули. Новината за неговата гибел бележи началото на драстични промени в живота на лорд Грантъм, главата на семейство Кроули – лорд Грантъм (в ролята Хю Боневил), неговата съпруга Лейди Грантъм (Елизабет Макгавърн), както и трите им дъщери. Богатата и аристократична фамилия живее в своето имение заедно с многобройната си прислуга, следвайки дългогодишните традиции и порядки. Време е обаче това да се промени и в имението да пристигне новият наследник – Матю Кроули, далечен братовчед на семейството. Той идва в имението, за да предизвести необратимия ход на съвременната епоха, пропукването на установените йерархии и неизменните обществено-исторически промени. 

„Имението Даунтън” е великолепен разказ, поднесен с изключително телевизионно майсторство – впечатляващ не само с пищната красота на епохата, която пресъздава, но също така и с брилянтната си актьорска игра, интригуващия сюжет и палитрата от персонажи и сложни човешки отношения. 

Време е „Имението Даунтън” да отвори врати и за българската публика. Премиерата е на 17 декември, 20.00 ч., по Нова ТВ.