Не пропускайте „Бон Апети” от 8 септември, понеделник, от 11.30 ч. по Нова

Ден преди да се завърнат отново в ефира на Нова (от 8 септември, понеделник, 11.30 ч.), симпатягите Лора и Стоян си спомниха първите яйца на очи, признаха пред какво не могат да устоят и представиха себе си с помощта на подправки. 

Коя ще бъде първата изненада, която ще сготвите в ефира на Нова този сезон?

Лора: Зрителите на Нова трябва да очакват от нас много изненади и интересни рецепти през целия сезон. 
Стоян: Изненади ще има постоянно. А коя ще е първата, няма да кажа, защото, ако го направя, няма вече да е изненада. 

Помните ли първите яйца на очи, които приготвихте? 

Лора: Такова нещо не се забравя: един тиган, малко масло, две яйца от свободни кокошки, разбирайте – домашни, и поне 10 различни и несъвместими подправки. Резултатът – бедствие в чинията.
Стоян: Да. Бях втори или трети клас в училище. Спомням си, че ги правих без никаква мазнина в тиган, който не беше с незалепващо откритие. И след това тиганът нямаше измиване.

Опишете екранната си половинка с имена на подправки

Лора: Ооо, Стоян е подправката „Сейменка“, редовните ни зрители знаят за какво говоря – микс от аромати като кориандър, кимион, чили, чесън, червен пипер и морска сол.
Стоян: Джинджифил – леко пикантна със собствен характер. Шушулка ванилия – с прекрасен сладък аромат. Пушен червен пипер – заради страстта й в кухнята. Това е Лора. 

Кой от вас командва в кухнята?

Лора: Ние сме тандем, допълваме се.
Стоян: Ние сме тандем, обсъждаме всичко заедно и готвим ненаситно, докато не постигнем желания резултат. Постоянно се учим един от друг.

Мъжете или жените са по-добрите готвачи?

Лора: Добрите готвачи са си добри готвачи, без значение дали са жени или мъже.
Стоян: Много труден въпрос. В професионалната кухня работата е доста тежка и напрегната, може би затова има повече мъже професионални готвачи и съответно – повечето главни готвачи са мъже. Така погледнато – да, мъжете са по-добри. Но ако се замислим, най-вкусната храна е домашната, защото е приготвена с много любов. Факт е, че в повечето семейства жените готвят и храната е изумително вкусна. Ако следваме тази логика, тогава по-добрите готвачи са жените. Но в крайна сметка няма значение дали готвачът е мъж или жена. Ако храната е приготвена с любов и желание, тя ще е вкусна.

Любимата тайна съставка? 

Лора: Не е тайна, това са качествените продукти!
Стоян: Може би фактът, че винаги готвя с удоволствие, а не по задължение. А когато човек обича това, което прави, няма начин да не се получат нещата.

Как изпускате парата? 

Лора: Пара няма, не й позволявам да се образува – в свободното си време ходя на планина, запалих се и по скално катерене. Обичам да пътувам и да снимам, да опитвам различна регионална храна.
Стоян: Спортувам активно и често ходя сред природата, освен това обичам срещите с приятели и да пътувам. 

Най-странното нещо, което сте яли? 

Лора: Странно не е, по скоро е нетипично – гълъби.
Стоян: Медуза. Купих си я от един китаец. Беше сготвена и вървеше със сос. Единственото, което трябваше да направя, е да отворя пакетчето и да смеся медузата със соса. Бях приятно изненадан от вкуса. Хареса ми. 

Пред какво не може да устоите? 

Лора: Сладолед! 
Стоян: Пред парче месо, сготвено по правилния начин, поднесено с подходящия сос… А след това брюле или чийзкейк. 

Има ли рецепта, която все не остава време да приготвите?

Лора: В „Бон Апети“ месечно приготвяме приблизително по 60 различни ястия за нашите зрители, освен това непрекъснато експериментираме. Всеки ден сме в кухнята, така че хрумне ли ни нещо, не губим време, приготвяме го.
Стоян: Със сигурност, ако някоя рецепта ме впечатли, не мога да спя, докато не я приготвя.

Любимата гозба на баба е…?

Лора: За съжаление, бабини манджи не помня, но любимото ястие, приготвено от майка ми, е лозови сарми с млечен сос, страхотни са.
Стоян: Свинско или пилешко с кисело зеле. Никой не може да прави зеле като нея. О, да не забравя и тутманика, който тя приготвя, обичам го, докато е още горещ с бурканче домашно кисело мляко.

А най-вкусната международна кухня?

Лора: Италианска, френска, испанска, мексиканска, турска, гръцка и още, и още, и още… И е най-вкусно, ако я хапваш на място. Пробвала съм да си правя шопска салата във Франция и не ми се получи. 
Стоян: За мен няма най-вкусна кухня. Всяка си има своето очарование. Не мога без българската, с която съм отраснал. Харесвам латино-американската заради пикантния вкус и месото, азиатската – заради прекрасната комбинация от сладко, солено, кисело и пикантно. Харесвам и италианската пица и паста… И френската – заради сложния вкус и многото масло. И гръцката – с изобилието от зехтин и морски дарове. Харесвам и турската, и индийската...

Ако някой ден имате ресторант, ще се казва…?

Лора: Името ще е последното, което ще измисля. Най-важна е храната. 
Стоян: Може би „Лора и Стоян“.

Не пропусакйте да видите какво са подготвили Лора и Стоян за вас в „Бон Апети” този понеделник от 11.30 ч. по Нова.