Гледайте репортажа на Ина Гълъбова веднага след централната емисия новини в Темата на Нова

Може ли музиката да измести улицата в най-големия ромски квартал в България? Отговор на този въпрос дава репортерът Ина Гълъбова тази вечер веднага след централната емисия на новините в Темата на Нова.

Противно на стереотипите вече шест години 30 деца от ромската махала „Надежда” в Сливен опознават света на класическата музика с помощта на музикалния си педагог Радка Кусева и цигуларя Георги Калайджиев.  Махалата „Надежда” е дом на 25 000 български роми. Квартал, който започва с асфалтирани улици и богати къщи, а завършва с отходни ями и незаконно сметище. Тези деца живеят там заедно с останалите. Благодарение на амбицията на родителите си и подадената ръка на други хора получават шанс да имат друго бъдеще.

Почти всички деца в оркестъра са израснали сред музиканти и поне един от роднините в семейството е свирил на някакъв инструмент. Затова родители и деца са заедно в музиката. Децата, защото мечтаят за живот на сцена, а родителите, защото оценяват и подадената ръка като шанс децата им да получат повече от това, което те са имали.

 Гледайте един различен поглед към ромската интеграция тази вечер след централната емисия новини в Темата на Нова.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си