Гледайте епизода на туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Тази неделя ще си припомним едно от най-вълнуващите пътешествия на „Без багаж“ до Мианмар.

Разбирането на мианмарската душа не може да бъде пълно без разбиране за будистката духовност. В Мианмар има хиляди будистки паметници – храмове, манастири и ступи. Мианмарците ходят до храма ежедневно и вярват, че актът на даване ще им спечели заслуги и кармична награда в будистката вяра.

В Мианмар монасите се смятат за най-важната религиозна и гражданска институция в страната. Не е лесно да станеш монах, да се молиш всеки ден. Да имат член на семейството, който в станал монах, това е несравнима чест в Бирма. За по-бедните семейства присъединяването към манастира е начин за децата им да избягат от бедността, да се образоват и да получат достъп до почтена позиция в обществото. Вероятният брой монаси в Мианмар е близо 500 000. 

Ръкоположените монаси в Бирма не участват във светския живот, но изпълняват важни функции в общността, особено като съветници. Шафранените им роби ги правят забележими отдалеч. Монахините носят розови роби, които представляват слънчево греене.

От всеки будист в Бирма се очаква да служи като монах два пъти в живота си: веднъж като послушник и веднъж като ръкоположен монах. Ветрилата и чадърите са необходими на гологлавите монаси в тропическа страна като Мианмар. Те обикалят селото боси под парещото утринно слънце, за да приемат дарената им храна. Те ги защитават и от дъжд. Ветрилата обикновено са направени от палмови листа и са в списъка с подходящи дарения за монасите по време на религиозни празници.

Будистите в Мианмар вярват, че ако синовете им са били посветени в монаси, родителите им няма да страдат в Ада в следващия си живот. На новоположените монаси трябва да се отдава необходимото уважение. 

Ставайки будистки послушник, момчето трябва да следва трите стъпки: да бъде обръсната косата му, да носи монашеската роба и да вярва в Буда. Ключово в обучението на монаха е изучаването на Дамма (Дхарма) – Учението на Буда. 

Гледайте епизода на „Без багаж“, тази неделя от 13 ч. по Diema.