Гледайте епизода на туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Тази неделя ще си припомним пътешествието на “Без багаж“ до една специална работилница в Мианмар, в която се произвеждат златните листчета на будистите.

На входа на повечето от храмовете и пагодите в Мианмар могат да се купят златни листчета и да се направи дарение пред изображението на Буда. Будистите в Мианмар дават почти всичките си спестявания за златните дарове под формата на листчета. Така много от фигурите на Буда вече приличат на огромни златни късове и чертите им не се различават. Вместо да трупат пари за този живот, в Мианмар будистите инвестират в злато за следващия.

Златните листчета се произвеждат в специални работилници. Процесът е бавен и трудоемък. Мъже удрят с чукове ленти от злато, за да ги превърнат в златна хартия.

Златната лента се нарязва на стотици равни златни парчета. Следва внимателното поставяне на всяко парченце между два листа бамбукова хартия. Подреждат се в пакет едно върху друго и се поставят върху каменна плоча. Мъжете с тежките чукове удрят тези пакети в продължение на повече от половин час. И това не е всичко. Следва нарязване на вече смачканите златни парчета на по още 6 части всяко и поставянето им между бамбукова хартия. И започва още няколко часово ударяне с чукове.

Накрая златото вече е превърнато във фини листчета. Те се нарязват на квадрати със страни от 5 см, а често и по-малки. Така будистите в Мианмар могат да купят избран брой от тях и да ги налепят като дар на статуите в храмовете.

Гледайте “Без багаж“ всяка неделя от 13.00 ч. по DIEMA.