Гледайте епизода на туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Султанатът на Оман е арабска страна на югоизточния бряг на Арабския полуостров в Западна Азия. Официалната религия е ислямът.

На северозапад Оман граничи с Обединените арабски емирства, на запад със Саудитска Арабия и на югозапад с Йемен, както и с Арабско море на юг и изток, и с Оманския залив на север.

Оман е абсолютна монархия, в която всички власти са съсредоточени в ръцете на наследствен султан. Системата от закони се основава твърдо на ислямския шириат. Неправителствената организация, базирана в САЩ – Фрийдъм Хаус оценява страната като „несвободна“.

Оманските граждани се радват на добър стандарт на живот, но бъдещето им е несигурно с ограничените резерви на Оман от петрол. Доказаните петролни запаси на султаната са около 5.5 млрд. барела, 24-ти по големина в света.

Другите източници на доходи – селското стопанство и промишлеността, формират по-малко от 1% от износа на страната. Във възход е туризмът, източник на приходи, на който Оман сериозно залага.

Оман разчита основно на чуждестранните работници. Те изпращат 30 милиарда щатски долара годишно на своите азиатски и африкански семейства.

Какво разказва за Оман екипът на „Без багаж“?

Гледайте новия епизод на „Без багаж“, тази неделя от 13.00 ч. по Diema