Въпреки пандемията децата ще се върнат в клас от 15 септември

Училищата у нас се готвят да посрещнат учениците на есен. Въпреки пандемията много училищни сгради вече са в традиционните летни ремонти. Причината – според последното решение на образователното министерство учебната година трябва да започне присъствено.

Наесен училищата ще са в готовност да преминават към онлайн обучение

Един от най-големите ремонти в столицата е в 102-ро училище. То се превръща в строителна площадка още на 10-ти март - първоначалната идея е да се ремонтира поетапно, докато тече учебният процес, а основният ремонт да стартира през лятото. Заради въвеждането на дистанционното обучение обаче майсторите успяват да започнат строителните дейности 3 месеца по-рано и вече са на финалната права. Училището ще бъде обновено за малко над 1 милион лева.

Скоро 102-ро училище в София ще отбележи своя 80-годишен юбилей. Досега обаче по сградата и двора са правени само частични и освежителни ремонти.

„Такъв основен голям ремонт не е правен. В момента училището е изцяло санирано и боядисано, прави се подмяна на ел. инсталацията, окачени тавани, класните стаи се ремонтират изцяло, както и санитарните възли”, обясни директорът на 102 ОУ "Панайот Волов" Румяна Здравкова.

МОН предложи дати за матурите и ваканциите за предстоящата учебна година

От новата учебна година училището ще разполага и с асансьор за децата с увреждания.

„В четвърти клас тази година имахме дете с ДЦП и пред мен стоеше проблемът как това дете ще го кача на втория етаж, за да премине в пети клас. Сега съм много удовлетворена, че ще има асансьор и детето спокойно ще може да се качва”, добави тя.

По план ремонтът трябва да приключи на 10 септември. В случай, че останат довършителни работи, директорът има резервен вариант - децата ще започнат учебната година в съседно училище.

Вълчев: Новата учебна година стартира присъствено

Това лято в програмата за основни ремонти на Столична община са включени 27 училища и детски градини.  В Русе основни ремонти се извършват в три гимназии, а в останалите училища дейностите са освежителни. В основното училище "Отец Паисий" залагат на нов и по-модерен интериор вътре в сградата. А за да е готов ремонтът навреме, в помощ на майсторите се включват и бригади от родители и ученици. Истински рекордьор по ремонти е област Хасково. Цели 26 училища и гимназии ще бъдат ремонтирани през лятната ваканция.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.