Какви са каузите в социално отговорната инициатива на NOVA?

Вече са ясни петте финалисти в специалното издание на ПРОМЯНАТА – най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с фондация Reach for Change. Тази година в условията на глобална пандемия те са се фокусирали върху деца и младежи, които са най-тежко засегнати от кризата. Още днес жури, включващо представители на NOVA, на партньорите в тазгодишното издание и на Reach for Change, ще вземе решение кой от проектите какво финансиране да получи. Какви са каузите на финалистите в тазгодишното издание на конкурса разказва Виктория Бояджиева. 

Кои са финалистите в специалното издание на ПРОМЯНАТА?

Замисляли ли сте се какво е COVID-19 за деца? Как го възприемат, какво им отнема и пред какви трудности ги поставя?

Например чувството за самота при малките, настанени в институции, защото от месеци контактите им с външния свят са ограничени. Или учениците, на които досега им е било трудно в клас, а сега с онлайн обучението уроците изглеждат още по-сложни. Или децата, които не успяват да работят добре с компютър и таблет. Или тези, които изобщо нямат такива. Както и подрастващите, които по една или друга причина живеят в среда с недостатъчно здравна култура. За всичко това са помислили тазгодишните финалисти в ПРОМЯНАТА.

Този път между тях ще бъдат разпределени 60 хиляди лева. Три от финалните пет проекта ще получат по 17 000 лв., а останалите по 4000 лв. Ще има и една специална награда от 1000 лв., която детското жури на ПРОМЯНАТА ще присъди. Петте проекта бяха избрани заради доказания си опит в помощта на деца, който в този сложен момент, е жизненоважен.

Представете си всяко дете в институция да има по един човек, който не му е роднина, не е социален работник, но знае, че винаги може да разчита на него. За съвет, за разговор, за насока. Авторитет, който е насреща. Почти като родител. Точно това се стреми да постигне Фондация „Подарете книга“ от 10 години насам.

“RockSchool на колела” предоставя безплатно музикално образование

Фондация „Подарете книга“ всъщност подарява книги, а подарява време. Ние сме мрежа от 500 доброволци, които подкрепят 500 деца от домове и такива, които наскоро са излезли от тях“, разказва Благовеста Пугьова – основател на Фондацията. Сега заради COVID-19 техните ментори нямат достъп до институциите. И приятелството става дигитално. За целта „Подарете книга” осигуряват техника в домовете. Но и не само.

Имахме нужда да има някаква конкретна цел, върху която децата да работят със своя доброволец. И това всъщност дава стипендията – детето и доброволеца работят заедно върху определена цел, която си поставят. Стипендията в момента е еднократна и е в размер на 100 лева и може да я спечели всяко дете.“

„Дете с някакви проблеми” – в ушите на някои това звучи като предупреждение, което ги кара да отстъпят крачка назад. Не такъв е случаят със Сдружение “Бъдеще за децата” в Казанлък. Сега ще създадат онлайн платформа с работилници, консултации, образователни материали и игри, с които родителите да помагат на деца между 3 и 8 години да учат в домашна среда и да се справят с предизвикателствата в учебния процес, породени от COVID- 19.

Последните месеци сме в една безпрецедентна ситуация. Всичко това, което се случва и извънредното положение постави специалистите в една по-странна ситуация, в която се опитваме да се адаптираме и да не прекъсваме работата с децата“, допълва Мария Гинева от Сдружение „Бъдеще за децата“.

Всичко е в името на това деца да не отпадат от образователната система. А в Бяла Слатина представителите на едно сдружение са помислили и за подготовката на децата още преди да са попаднали в тази система. Как се чувстват първокласниците на прага, преди да влязат в класната стая.

С помощта на доброволци библиотекари от читалища, учители и младежи доброволци ще направим едни кътове и пространства за съвместно учене на уроци с родители и първокласници. Ще направим обучение на родители, които имат нужда от помощ по отношение на работата им с интерактивна техника“, разказва Наталия Костадинова от Сдружение „Първи юни”.

Фондация "Живот със Синдром на Даун" създаде тетрадки с кауза

В условия на пандемия, доброволци от цялата страна се грижат не само децата да не се чувстват сами, но мислят и за здравето им. Сдружение “Национална мрежа на здравните медиатори” в Монтана обединява обучени специалисти, които работят на терен в ромски общности в цялата страна, за да подобрят здравната култура на подрастващите.

„Ние ще работим във възрастова група от 16 до 24 години. Ще се опитаме чрез нашите групи за взаимопомощ от младежи, които вече имаме формирани на тези места да ги обучим. Ще ги научим да преодоляват по-лесно подобни кризи като тази от COVID-19, да приемат по-адекватно собствената отговорност като част от общественото здраве. Искаме да станат символ на промяната, да бъдат наши съмишленици и да могат да предоставят здравни послания в своите близки кръгове“, категоричен е Петър Цветанов от Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“.

Здравните медиатори произхождат от общностите, за които работят, и владеят техния език. Сдружението ще обучи групи от младежи, които ще предадат знанието на близките си. Целият им проект се крепи на идеята за взаимопомощта и на споделянето.

На същия принцип разчита и Център „Амалипе” във Велико Търново, които осигуряват техника техника на деца от по-бедни семейства.

Има много хора, които имат стара, но работеща техника, която може да придобие ново предназначение“, споделя Теодора Крумова от Център „Амалипе”. Само за 3 месеца близо 70 дарители са дали над 700 устройства. Но се оказва, че има и по-сериозен проблем.

„Трябва да знаят как да работят с тази техника и как да успеят да се справят. Защото техниката е средство, но от там нататък, ако няма кой да ти помогне, ти отново оставаш извън всичко“, допълва тя. Чрез кампанията „Стара техника за ново начало” Центърът насърчава деца да помагат да деца.

Най-важното нещо, за да успее едно дете и да му помогнеш да мечтае. Да мечтае , да иска да постигне нещо. От там нататък няма нищо, което може да го спре.“

Това е и посланието на ПРОМЯНАТА тази година. Че мечтите не са само плод на вдъхновение в добрите времена. А се раждат и във времена на криза, когато повече от всякога и малки, и големи имат нужда от промяна. И намират най-прекия път до нея тогава, когато имат хора, с които да се оглеждат заедно.

Всички финалисти в тазгодишното издание на ПРОМЯНАТА ще получат още значителна нефинансова подкрепа под формата на обучения и консултации в Акселератора на ПРОМЯНАТА и интензивна медийна подкрепа от Нова Броудкастинг Груп.