Това е мотото на „Национална мрежа на здравните медиатори“ – финалисти в специалното издание на инициативата

В тези трудни за света месеци у нас има хора, които не спират своята дейност, която е свързана с повишаване на здравната култура. Това са финалистите от специалното издание на ПРОМЯНАТА – „Национална мрежа на здравните медиатори”.

Петрана Ташкова е само на двадесет години и е от ромския квартал „Кошарник” в Монтана. За разлика от повечето свои връстници младото момиче учи висше и мечтае да стане учителка. „Не мислех да уча, но моите родителите ми дадоха кураж, насърчаваха ме да уча, за да ми е по-лесно в живота. Въпреки това  аз не исках и в крайна сметка те ми казаха, че ако аз запиша и те ще се върнат в училище, за да завършат средното си образование”, разказва тя.

„ПРОМЯНАТА е в образованите деца“

Младото момиче е доказало на себе си и семейството си, че може да постигне целите си, днес Петрана се е превърнала в пример за обществото в нейния квартал – заема се с трудната задача да бъде здравен медиатор като част от „Национална мрежа на здравните медиатори”. Работата ѝ е насочена към по-лесния достъп на уязвимите ромски деца и семейства до качествени здравни и социални услуги.

„Раздаваме брошури на хората не само за COVID, но и за други заболявания. Те са много отворени към нас и се радват, защото младите хора правят нещо. Аз самата съм радостна, че мога да помогна с нещо, по някакъв начин им давам надежда. Виждам го по лицата им”, разказва Петрана.

Подкрепете финалистите в специалното издание на ПРОМЯНАТА

„ПРОМЯНАТА ни осигурява възможност да популяризираме тези добри практики, които ние развиваме от години с младите хора. Вярваме, че ако бъдем подкрепени като организация, можем да помогнем на много други младежи в България – да бъдат по-информирани, по-отговорни, да повярват в себе си и в това, че могат да променят общностите, в които живеят към по-добро, да повярват в знанието като ценност”, казва Петър Цветанов, координатор на „Национална мрежа на здравните медиатори”.

Истинската промяна е възможна само ако са подготвени за нея младите, които трябва да са посланици на знания за новата зараза в света и как да се предпазят от нея техните семейства, познати и приятели. Петрана Ташкова разказва още, че при срещите си с хората им обясняват, че те не са болни, но че взаимно трябва да се пазим. Това е и мотото на организацията „Аз пазя теб, ти - мен”.

„ПРОМЯНАТА е в успешните деца и родители“

С участието си в специалното издание на ПРОМЯНАТА финалистите от „Национална мрежа на здравните медиатори” са категорични, че имат много големи възможности, а така се увеличават и целите, които искат да постигнат. „Без ПРОМЯНАТА по-трудно щяхме да успеем – даде ни по-голям шанс да стигнем до повече хора чрез младежите и брошурите, които те раздават информацията за заболяването достигна до много повече хора”, категоричен е Веселин Лаков, здравен медиатор в община Монтана.

Всички желаещи да станат част от ПРОМЯНАТА и да подкрепят техните идеи и усилия, както и да се запознаят с работата на останалите финалисти в специалото издание на конкурса могат да го направят на http://www.nova.bg/promyanata

Специалното издание на ПРОМЯНАТА се фокусира върху подкрепата на най-уязвимите – децата и младежите, които са най-тежко засегнати от COVID-19 кризата. То се осъществява в партньорство и INGАурубис България и NN България, които осигуряват финансиране за грантове за финалистите в специалното издание на ПРОМЯНАТА на обща стойност от 60 000 лв.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за шеста поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на почти 200 000 и младежи от цялата страна.