Колегата ни допусна неволна грешка в ефир, заради която избраният за депутат Тошко Йорданов припомни Крумовите закони

NOVA Broadcasting Group с категорична позиция в подкрепа на свой журналист. Причината е, че колегата Благой Цицелков допусна неволна грешка в ефир. Той размени името на коалицията „Изправи се! Мутри вън!" с това на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ”. Това стана причина в ефира на партийната телевизия на Трифонов избраният за депутат Тошко Йорданов да припомни Крумовите закони.

По време на пряко включване в обедната емисия новини на NOVA, репортерът Благой Цицелков неволно разменя имената на две от политически формации в новия парламент:

„От „Има такъв народ” заявиха, че са готови да приемат подкрепа от абсолютно всеки, включително ДПС и ГЕРБ”, каза той по време на директно включване.

Излъченото видео, непосредствено след пряката връзка доказва, че репортерът има предвид коалицията „Изправи се! Мутри вън!”, които са готови на такава подкрепа, а не партията на Слави Трифонов. В него се казва: "От „Изправи се! Мутри вън!” вече водели преговори с другите протестни партии, включително тази на Станислав Трифонов."

Позиция на NOVA

„Истината е, че споменах името на „Има такъв народ”, вместо това на „Изправи се! Мутри вън!”, което е абсолютно неволна грешка”, категоричен е Благой Цицелков.

Часове след излъчването на емисията,  заместник-председателят на „Има такъв народ” излъчи част от записа в ефира на телевизията на Слави Трифонов и добави личен коментар на случилото се.

„Ако бяхме в Крумова България, за тази лъжа щяха да липсват части от тялото на това момче с микрофона”, заяви Тошко Йорданов.

NOVA реагира остро на думите на избрания за народен представител от партията на Слави Трифонов. В позицията си, медията  изразява притеснения за връзката между репортерска грешка и Крумовите закони, като подчертава, че подобни аналогии, особено от бъдещ законотворец, са смущаващи.

АЕЖ: Недопустим е коментарът към журналист на NOVA от страна на новоизбран депутат

Последва и реакция от Асоциацията на европейските журналисти, които определиха коментара на Йорданов като недопустим.

„Това да се правят подобни коментари, да се говори за телесни наказания, за средновековни наказания – това по никакъв начин не подхожда на един народен представител, който утре ще се закълне да спазва Конституцията и законите на страната”, заяви Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти.

NOVA потърси за коментар и самия Тошко Йорданов, но до този момент нямаме връзка с него.