Не пропускайте развръзката в екшън-трилъра “007 координати: Скайфол” тази неделя от 22.25 ч. по NOVA

През годините в образа на най-известният британски шпионин са влизали Роджър Мур, Тимъти Далтън, Пиърс Броснан и незабравимия Шон Конъри. Но през последните години свикнахме да го оприличаваме с русокосия, синеок британец Даниел Крейг, който след „Казино Роял“ и "Спектър на утехата" отново влиза в ролята на легендарния агент 007. „007 координати Скайфол“ е 23-ият филм за Джеймс Бонд, който зрителите могат да видят тази неделя по NOVA от 22.25 ч.. С това заглавие, най-дългата филмова поредица в историята на киното, отбелязва своя 50-годишен юбилей. За първи път тайният агент 007 е изпратен на мисия от МИ6 през 1962 г. във филма „Доктор Но”, но  с Шон Конъри в главната роля.

В „007 координати Скайфол“ британската разузнавателна служба МИ6 е сериозно атакувана. След като тайни от миналото застигат „М“ (Джуди Денч), тя се обръща към единствения човек, на когото има доверие – Бонд. Лоялността на агента е поставена на сериозно изпитание, докато той се опитва да проследи и да елиминира заплаха, насочена към Британските разузнавателни служби, независимо какво може да му коства това в личен план

Този път на режисьорския стол сяда Сам Мендес, чието име вероятно свързвате със заглавия като "Американски прелести", "Път към отмъщение" и "Пътят на промените". Лентата счупи всички рекорди в британския бокс офис. Стана филмът с най-високи приходи в историята на британското кино и спечели подкрепата и овациите на критиката и киноманите още с появата си. Заглавието получава множество професионални награди и номинации (актьорско майсторство, операторско майсторство, сценография, монтаж), награди и номинации от асоциации на филмовите критици. Сред десетките награди са две статуетки „Оскар“ за песен на Адел и за звуков монтаж, Златен глобус и награди на Британската академия за кино.

Даниел Крейг се вписва идеално във франчайза, изпълва със съдържание образа си и е сравним само с оригиналния Бонд. Но във филма се появява антагонист на неговото ниво – уникален Бонд злодей. В ролята се въплътява Хавиер Бардем, който изгражда персонаж сравним с този от „Няма място за старите кучета“. Под режисурата на Мендес усещането е за луд психопат, подобен на този от лентата на братя Коен. В поддържащите роли отново ще гледаме британската легенда Джуди Денч, в персонажа на „М“ и Ралф Файнс, който по никакъв начин не й отстъпва в екранното присъствие. Чувствената френска актриса Беренис Марло е в ролята на момичето на Бонд (Северин)

Лентата е визуален шедьовър, в който екранната атмосфера, наситена със сенки и полутонове, изкусно обгръщаща сюжета, е реализирана от един от най-добрите творци сред операторите. Това е деветкратно номинираният за Оскар Роджър Дийкинс, който има в актива си девет филма на братя Коен и три творби на Сам Мендес. Както може да се досетите, творецът е работил едва ли не с всички талантливи режисьори в последните 30-тина години. През какви перипетии ще му се наложи да премине отново Джеймс Бонд и ще успее ли да докаже за пореден път не само лоялността си към Короната, но и това, че е най-добрият шпионин в света, гледайте в „007 координати Скайфол“.

Не пропускайте развръзката в екшън-трилъра “007 координати: Скайфол” тази неделя от 22.25 ч. по NOVA