„Знанието е сила“ е идеята, около която се обединяват най-умните хора в „Голямото преследване“

Миглена Драганова (Дама Пика), Любомир Братоев (Мъдрецът), Пламен Младенов (Професорът) и Мартин Иванов (Черният рицар) са четиримата професионални Преследвачи в „Голямото преследване“, срещу които се изправят желаещите да спечелят в телевизионната игра на NOVA. Едни от най-умните хора в България, с енциклопедични знания, бяха гости в студиото на „На фокус с Лора Крумова“, където разкриха какво стои зад големия ум.

За четенето като страст

Миглена Драганова (Дама Пика) е страстен четец и не се вписва по никакъв начин в стандартите. Тя е далеч от групата на българите, които през последната година не са прочели нито една книга (според изследванията това са 38% от българското население).

„Всеки от нас чете различно, но може да се каже, че при нас е започнало още в ранна детска възраст. Аз например се научих да чета още на 4 години и започнах да попивам постоянно знания от книги за възрастни. Помня първите две книги, които съм прочел, като едната може да се каже, че е кавър версия. Едната е „Пинокио“, а другата „Буратино“. Трите тома на „Винету“ прочетох когато бях на 6 години“, разказва Мартин Иванов (Черният рицар) .

Ники Кънчев: В „Голямото преследване“ се завръщам в ефир заедно с националния отбор по знания

„Наблюдението ми е, е че се бъркат понятията интелигентност и обща култура. Имам теория, че интелигентността по принцип е способността да прилагаш своите знания максимално. Докато с общата култура, вероятността човек да е много интелигентен е по-малък. Защото много знания трудно можеш да ги приложиш на 100%. Супер интелигентен е този, който си е поставил някаква цел в живота и я постига“, разяснява Любомир Братоев, който може да се похвали с богата житейска история. Упражнявал е повече от любопитни професии, сред които шофьор на такси в Берлин, секретар на район Оборище в София, екскурзовод, протодякон на Българската Православна Църква.

„Много са уроците в живота и понякога постфактум си даваме сметка за тях. Имах случай като таксиметров шофьор, който помня. Докато пътувахме клиентът ме предупреди, че ще си зареди пистолета. Нищо не се случи и просто внимавах да не направя катастрофа. Урокът е, че трябва човек да си сдържа нервите и да не изпада в паника“, допълва Мъдрецът.

Една легенда се завръща – Ники Кънчев и „Голямото преследване“

Мартин Иванов разкрива, че още в първи клас се е явил на състезание за освобождението на България. „Знанието е сила е урокът, който още тогава ми беше предаден. Професорът бе един от любимците ми, въпреки че разликата ни е само 2 години. Той постави рекорд в предаването „Минута е много“ и се превърна в стимул и аз по-късно да се явя в предаването.“

„Започнах да чета около 6-годишен. Интересувам се от спорт, история, археология, космос… От Люлин съм и районът ме научи на житейски стресови ситуации и дълги пътувания. Родителите ми са причината да започна да чета на тази възраст. Спомням си един страхотен сборник „Индийски приказки“, а в началните години Жул Верн беше един от любимите ми автори. През последните години участвам и в състезания в Европа или Олимпийски игри. Едно от изданията по куиз се проведе в Атина. На европейски първенства съм бил в Топ 10 на спорт и на 6-то място в едно отборно състезание с трима чужденци, провеждащо се на английски език и във всякакви сфери. Провеждат се и тематични, но на английски език“, признава Пламен Младенов (Професорът).

„Аз имам семейство, деца, професия и никога нищо не ми е пречило да чета. Спомням си, че „Индийските приказки“ бяха също една от моите първи книги. Около 6-годишна се запалих страшно много по четенето и цяла седмица ходих с точка на челото и шал“, разкрива Миглена Драганова (Дама Пика).

„С времето все по-малко търпение имам да живея с глупави хора“, коментира Мъдрецът.  

„За мен първите години беше скучно в училище, тъй като старият буквар го бях прочел година и половина по-рано. Математиката ми се отдаваше, но в последствие намразих точните науки. Класната ни беше математичка и ни изпитваше не на дъската, а с по две класни работи на срок, но си знаех, че един ден няма да ми трябват точните науки“, споделя Мартин Иванов.

„Аз не съм завършил Софийска математическа гимназия, а немско езиково училище, но математиката ми е любима наука. По-късно завърших МЕИ-София. Математиката ни показва възможностите на едни светове, които ние не познаваме. Физиката ползва математически изрази, за да обясни света около нас. Не искам да правя обобщения и има една немска пословица, която обичам да цитирам. Тя е: „Не реши всички с един гребен“. Има интелигентни хора и такива, които се стараят да си повишат знанията навсякъде по света, пояснява Любомир Братоев.

Повече информация може да откриете в сайта, както и във Facebook страницата на предаването.