SportAnalytik България, финалист в деветото издание на ПРОМЯНАТА, е програма, която открива подходящия спорт за всяко едно дете и неговия природен талант

Остават две седмици за онлайн гласуването в ПРОМЯНАТА - най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с Reach for Change България. Днес репортерът Ева Костова в „Здравей, България“ запознава аудиторията с един от петимата финалисти, който ще се опита да подобри живота на децата в България. Създадена е една програма, чрез която физически тестове и специален алгоритъм изчисляват най-подходящия спорт за всяко едно дете.

Андрей Андреев е бивш състезател и треньор по тенис. Близо 10 години работи и се обучава във Виена и Лозана към Международния Олимпийски комитет. Още толкова прекарва и в Азия, а когато се прибира в България става директор на Националния тенис център. В началото на тази година се захваща с нещо непознато досега.

ПРОМЯНАТА е обучение на деца с различни затруднения в трудови умения

„SportAnalytik България е програма, която открива подходящия спорт за всяко едно детенце и неговия природен талант. Тестваме децата с девет лесни и забавни теста, след което данните от тях (времена, метри, секунди…) се вкарват в компютъра. Алгоритъмът на софтуера, според резултатите на дечицата, определя кой е най-подходящия спорт за тях“, дава повече информация Андреев за програмата, която е международна и е създадена преди повече от 10 години във Факултета по Физическо възпитание на Карловия Университет в Прага. Днес програмата се използва в 21 страни, а децата, които са преминали през нея, са над 600 000, на възраст от 5 до 13 години. За да им препоръча спорт, специално създаденият софтуер, първо изчислява кой е техния природен талант – скорост, гъвкавост, сила или издръжливост.

„Два пъти в месеца правим събития в София и ще обхванем цяла България. Всеки би могъл да доведе детето си. Тестовете са например за сила – хвърляне на баскетболна топка. За гъвкавост се правят упражнения като навеждане напред, имаме тест за координация и една колективна игра, като по резултатите от нея отчитаме колективните спортове. В момента работим върху база данни за България на треньори и клубове, на които се доверяваме, за да може след това да препоръчаме треньор и клуб на всяко едно дете“, допълва треньорът и спортист.

Започна онлайн гласуването в деветото издание на ПРОМЯНАТА

Да се посещават часовете по физическо възпитание в училище е задължително според Андрей, но е крайно недостатъчно. Доказателство са все по-високите нива на затлъстяване сред българските деца, както и недостатъчната двигателна култура.

„Програмата SportAnalytik е нужно да я има в България, за да може все повече деца да почнат да спортуват спорт, който е подходящ за тях. Спестява огромно време на родителите, финанси и най-важното мотивира самите дечица да започнат да спортуват.“

Онлайн гласуването в деветото издание на най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп – ПРОМЯНАТА, осъществявана в партньорство с Reach for Change България,  ще продължи до 24 октомври.

Всеки желаещ може да се запознае с идеите на петимата социални предприемачи и да избере един от тях на www.nova.bg/promyanata. Тримата финалисти с най-много гласове ще продължат в последния етап на конкурса – среща с възрастното и детското жури на ПРОМЯНАТА, като ще се борят за голямата награда от 20 000 лв.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за девети път в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 200 000 деца и младежи от цялата страна, а Нова Броудкастинг Груп инвестира над 190 000 лв. в инициативата всяка година.