Съюзът на Българските журналисти връчва годишните си награди, а журналисти от „Новините на NOVA“ получиха няколко номинации

Съюзът на българските журналисти връчи годишните си награди и трима журналисти на NOVA  - Мирослава Иванова, Антон Чавдаров и Стоян Нешев бяха отличени със “Златно перо”.за своята безпристрастна и обективна работа. 

"Днес е празник за българската журналистика и в този час Мирослава Иванова, водеща на „Здравей, България“, получава най-голямата награда в категория „Телевизия“. Това е „Златно перо“ и тя е отличена, заради безкомпромисните въпроси, които тя всяка сутрин задава на своите събеседници, но също така и заради топлината, с която намира път към умовете и сърцата на зрителите.

„За мен тази награда е оценка. Важно бе за мен, че попаднах в компанията на колеги журналисти от NOVA телевизия, но и от други медии, които са оставили следа в българската журналистика“ каза водещата на „Здравей, България“.

В категория кореспондент на централна медия, отличен е Антон Чавдаров. Той е кореспондент на NOVA в Благоевград и го видяхме и при блокадата на Струма, при наводненията и пожарите в Гърция. Трудът му получи отличие от СБЖ, където членуват 3500 журналисти от три поколения.

„Труд, в който остават спомените за приближаващия пукот от идващият огън, спомените за надигащата се вълна при наводненията. Разбира се имам много безсънни нощи, които съм изкарал по магистралите, но има и такива моменти“, сподели кореспондентът.

Съдебно-криминалният репортер на „Новините на NOVA” Стоян Нешев получи отличието в категория „Млад журналист“. Той бе отличен за отразяването на мащабната влакова катастрофа в Гърция, масовите стрелби в Сърбия през април, както и заради две издания в „Темата на NOVA“, едно от които посвети на българите в Косово.

„За мен е голяма чест, че Съюзът на българските журналисти са забелязали моята работа. Тя е не само моя, а на целия екип на „Новините на NOVA”, оператори, монтажисти, които постоянно сме някъде- там, където се случват горещите събития“, благодари на екипа Стоян Нешев.

Вече четири десетилетия наградите на Съюза на българските журналисти отличават най-добрите в занаята. Награди, в които колеги номинират колеги и напомнят, че гилдията все още е жива.

Мирослава Иванова, водещ на “Здравей, България” на NOVA открива журналистиката, когато е на 19 години. Бързо обаче осъзнава, че именно публицистиката е нейното призвание. В NOVA започва да трупа опит от 2000 г. Била е политически и парламентарен репортер, дори военен. Минава през всички звена на журналистическата кариера – освен като репортер, трупа сериозен опит и като продуцент и главен редактор. Дълги години тя е човекът зад кадър, който допринася изключително много за успеха и утвърждаването на предаването „На 4 очи”. Впоследствие приема и следващото предизвикателство – ролята на водещ. През 2012 г. става лице на съботно-неделния блок „Събуди се”. По-късно се присъединява към екипа на сутрешния блок „Здравей, България”, където заедно с Христо Калоферов си партнират като водещи. В началото на 2014 г. отново  застава начело на „Събуди се” и всеки уикенд събужда зрителите на NOVA за важните теми и събития до 2020-та, когато е съкратена по време на COVID пандемията. През 2021-а се връща на екран в NOVA като лице на “Здравей, България”, където е водещ заедно с Виктор Николаев. Мирослава Иванова е журналист, който не спестява неудобни въпроси на своите събеседници, всеки ден. Тя от малкото водещи в националния ефир, които през годините останаха верни на чистата журналистка без да взимат страна.

Антон Чавдаров е кореспондент на NOVA от 2017-а година за региона на Благоевград, като преди това 10 години е част от екипа на Българска национална телевизия. От години той е на местния терен и от сутрин до вечер отразява социални проблеми, градски проблеми, политика. Репортажите му предизвикват широк обществен интерес и ангажираност. През последната година Антон отрази десетки извънредни ситуации, като 14 дневната блокада на АМ “Струма”, където отразяваше денонощно исканията на протестиращите. Освен като регионален кореспондент Антон Чавдаров отрази бедствията, разразили се през това лято в Гърция - пожарите и наводненията, като рискува и собствения си живот на няколко пъти. Последно той отрази опустошителните наводнения в страната. В края на август Гърция пламна. Стотици пожари на огромна площ превърнаха в пепел цели села. След огъня дойде водата. Лариса и Волос изчезнаха под приливната вълна. Загинаха десетки. Още преди да се възстанови от циклона „Даниел”, стихията „Елиас” удари същите райони в Гърция. И водата се върна. А Антон беше там от сутрин до мрак.

Стоян Нешев е съдебно-криминален репортер на “Новините на NOVA”. Завършва УНСС през 2016-а година, специалност “журналистика”. Работил е за в. “Труд”, в. “24 часа”, а вече четири години е част от NOVA, където всекидневно отразява обществено значими съдебно-криминални теми. През 2023-а година, зрителите на най-гледаната телевизия в България научават от Стоян в първата извънредна емисия в ефира, за убийството на Алексей Петров. В продължение на няколко часа той предоставя достоверна информация от мястото на събитието. Сред събитията, които Стоян отразява на първа линия е мащабната влаковата катастрофа в Гърция от март 2023-а, при която при фронтален сблъсък на два влака загинаха над 30 души, а други 80 бяха ранени и двете масови стрелби в Сърбия през април - едната в училище в центъра на Белград, а другата - край град Младеновац. През тази година Стоян Нешев представи и два документални филма в поредицата “Темата на NOVA” - "Гласове от потъналия кораб", която показа равносметката 14 г. след потъването на кораба "Илинден" в Охридското езеро през 2009 г. Въпреки че наказателното дело приключи отдавна с минимални присъди, роднините на загиналите все още чакат обезщетения от компанията, издала сертификата за техническа изправност на кораба. Вторият му филм за 2023-а година "Ничиите българи", които отговори на въпроса дали ще бъде признато българско малцинство в Косово, предизвика широк интерес сред аудиторията на NOVA телевизия.