Социологът коментира последното проучване на агенцията

На изборите миналата година протестният вот беше много по-шумен и ярък. Знаеше се, че той ще отиде в една или друга посока. Сега обаче е по-тих и не се знае накъде ще поеме. Това коментира в „Здравей, България” социологът от „Тренд” Евелина Славкова.

„Към момента се вижда, че най-вероятно „Възраждане” ще генерира този протестен вот. А не, например, партията на Стефан Янев, която е новата. От „Възраждане” са в перманентна политическа кампания, която не е спряла и трупат дивиденти”, добави тя.

По думите ѝ след вот политическите партии стават по-консенсусни в съставянето на кабинет. „Ще бъде много трудно обаче „Продължаваме Промяната” и ГЕРБ да се опитат да направят правителство. Със сигурност ще трябва да търсят и трета политическа партия”, е мнението на Славкова.

69% от българите очакват да има кабинет. При евентуално отиване на нови предсрочни  избори, тя предупреди, че всяка от партиите ще загуби, вероятно с някакво изключение на „Възраждане”. „Хората няма да бъдат толерантни към формациите, които няма да се разберат”, добави тя.

Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите преди предсрочните парламентарни избори. Изследването е реализирано в периода между 21 и 27 септември 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице” с таблет сред 1001 души на възраст 18+. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.