По думите му проверка кой е бил подслушван може да се направи на Citizen Lab Canada или чрез International Amnesty

Така и не разбрах защо ме подслушват, нямам клацифицирани документи, нито съм криминално проявен. Това разказа за "Твоят ден" Спирос Сидерис, главен редактор на Euroactiv - Гърция, подслушван с шпионски софтуер.

"Преди 2-3 години имах проблем с телефона - спира, не може да се отвори. Не му отдадох внимание, но преди два месеца мой приятел каза, че е видял името ми в списъка на шпионския софтуер. Не са намерили нищо в телефона ми. Могат да подслушват всекиго. Обикновено става заради слухове, а не заради сериозен проблем със сигурността. Защото властимащите ги е страх", смята Сидерис.

ЕП: България и Кипър са разпределители на шпионски софтуер

По думите му проверка кой е бил подслушван може да се направи на Citizen Lab Canada или чрез International Amnesty.

Заместник-главният редактор на Euroactiv - България Георги Готев споделя, че всеки ден научава за журналисти, подслушвани с шпионски софтуер. "В Гърция е известен като "Предатор". Всеки, който може да си го закупи, може и да шпионира. Да се шпионират журналисти, е опасно за демокрацията. Когато фирмата производител на шпионския софтуер е била продадена за 1 млрд. евро на друг инвестиционен фонд, е отбелязано като аргументация за сумата, че има лиценз за продажба на софтуера в Кипър и България", заяви той. И уточни, че МВР разследва защо този софтуер се разпространява у нас.

"Вирус през WhatsApp предава вашия телефон в чужди ръце и той се превръща в подслушващо устройство. Мой познат кипърски журналист е бил подслушван, защото разследва корупция. Дори са му казали, че знаят какво прави. В Гърция следите водят до министър-председателя, подслушването е свързано с властта, но доказателства няма", разкри Готев.

Според него ефектът е, че източниците на журналистите отказват да разговарят с тях и да изпращат съобщения. А чрез НПО или "Репортери без граници" може да се опита да се направи проверка за това кой е шпиониран.

Повече гледайте във видеото.