Къде са парите на лечение на онкоболните?

Относно излезналия доклад на Сметната палата министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов заяви в "Здравей, България", че информацията, че 50 милиона са дадени за заплати е една "бомбастична новина", която взривява обществото.
"Ако трябва да съм честен пред хората, проблемът е от неправилни управленски решения и неправилна постройка на действията", смята здравният министър.

От ноември месец една част от лекарствата са минали към здравната каса, защото мрежата, по която хората получават лекарства, е много по-развита.

Процедурата за организирането на търговете в болниците ще бъде едно междинно звено и междувременно, каквото може ще минава към здравната каса. Тази процедура ще облекчи пациентите, защото те много по-бързо ще получат адекватното лекарство.

Според министър Константинов информационната система не е добър пример за изразходване на публични пари. Той допълни, че донякъде нещо е направено, но никога не е влезнало в сила. 
 
Министърът потвърди, че е доставен е хардуер, който в момента се намира в министерството. Има и направен софтуер, но до момента той не е видял как той работи, дори и като демо. Допълни, че е имало обучавани хора на хартия.

Д-р Стефан Константинов каза в студиото на "Здравей, България", че тази информационна система няма да я има, защото междувременно са се сменили процесите и вече изписването на лекарства не става същия дълъг път.

"1 милион публични средства са изразходвани по не най-добрия начин и от тях резултатът е никакъв", допълни Константинов.

За да чуете какво каза министърът за реорганизацията на спешната помощ, гледайте цялото му гостуване в "Здравей, България" само по NovaPlay!