Червените се готвят за протест...

На 26 март БСП организира национален протест заради растящите цени и бедността в страната.

"Ще искаме реализация на куп предложения, които сме дали. Ще се съберат хора от цяла България и всеки ще дойде с проблеми си", заяви в тази връзка депутатът от БСП Антон Кутев.

В студиото на "Здравей, България" той участва в дебат заедно с депутата на ГЕРБ Костадин Язов относно скока на цените на горивата и храните у нас.

"Не може в 2011 г. да се окаже, че бедността има застрашаващи размери за социалния мир. За нас вината е на правителството и невзетите мерки през всичките тези месеци", коментира Кутев.

Депутатът от левицата припомни част от мерките, които БСП многократно предлагала на управляващите.

"Най-важната е увеличаването на максималния осигурителен доход. Сега е 2000 лева, а ние предложихме да е 3000. По този начин има възможност за преразпределяне на пари от богатите към бедните", поясни Антон Кутев.

Друго предложение на левицата е било увеличаване на минималната работна заплата на 300 лева, както и даването на еднократна енергийна помощ на всички, които нямат възможности да си плащат заради поскъпването на горивата.

На тези думи депутатът от ГЕРБ заяви, че като член на бюджетната комисия не виждал нито едно от тези предложения.

"Изненадан съм от вашите възможности като финансист. Съжалявам, ако досега не съм го оценил", заяви иронично Язов, и допълни, че е казаните предложения са безумни.

На въпрос какво се случва с тези предложения, той поясни, че е много вероятно минималната заплата да бъде вдигната, но все още въпросът се обсъжда. Относно повишаването на пенсиите също се водели разговори. За максималния осигурителен доход отговорът бе уклончив.

Костадин Язов коментира и предстоящия протест на БСП с думите, че по този начин червените обявяват, че се подготвят за избори. Все пак призна, че има основание хората да протестират.