Династията Кадафи: Кои са другите деца на полковника, защо едно от тях опита да направи преврат срещу баща си и има ли някой подготвен да наследи властта?

 

Опозиционни сайтове и арабски медии потвърдиха информацията от по-рано днес, че синът на Муамар Кадафи – Хамис, е загинал при снощните бомбардировки над Триполи.

 

Информацията не беше потвърдена от официален източник нито от режима, нито от атакуващата коалиция.

 

Хамис Кадафи командва най-сериозната военна сила в Джамахирията – 32-ри батальон, който е най-добре въоръжената и обучена частна либийска армия, известна като „подразделение за защита на режима". Хамис е един от най-преданите синове на либийския лидер и носи славата на безпощаден защитник на режима.

 

Първата жена на Муамар Кадафи е учителката Фатиха. Двамата се запознават едва в навечерието на предварително уговорената им сватба. Разделят се само след шест месеца съвместен живот, но Фатиха забременява. Ражда първия син на Кадафи – Мухамад. Въпреки че екссъпругата на полковника не се ползва с благоразположените му, Мухамад получава поста на председател на Либийския олимпийски комитет, а освен това оглавява държавните пощи и телекомуникационната компания, която е мобилен и сателитен оператор в Либия.

 

От брака с настоящата си жена Сафия Фаркаш Кадафи има седем биологични и две осиновени деца. Най-голям е 38-годишният Сейф ал Ислам. Архитект и докторант по икономика от лондонския университет, Сейф не е живял и ден, в който полковникът да не е бил на власт. Оглавява благотворителна фондация и си изгражда образ на правозащитник и активист за отваряне на либийската икономика и за демократични реформи в Либия, които биха дали повече права на хората.


Педи пет години напусна страната, защото открито се противопостави на политиката на Муамар Кадафи. Сега именно Сейф ал Ислам е вторият човек в Джамахирията и стои плътно до баща си. Неслучайно още в началото на бунта срещу режима Сейф беше този, който застана първи пред цялата нация и защити Муамар Кадафи и неговата революция.


Мутасим Кадафи, лейтенант в либийската армия, опита преврат срещу режима, но претърпя провал и избяга в Египет. След това се покая и сега отново е редом до своя баща.


Други двама синове на лидера се прочуха с изцепките си в чужбина и разгулния живот. Въпреки че има инженерно и военно образование Саади ал Кадафи се опита да играе футбол в италианската серия „А", подкрепян от петролните пари на баща си. Всичко приключи с положителна допинг проба. Прахосващ пари из цяла Европа за Саади се твърди, че е поддържал интимна връзка с българска еротична танцьорка.


Ханибал Кадафи, който се занимаваше с износа на либийски петрол, предизвика скандал в Париж през 2005 година, когато преби бременната си приятелка. Три години по-късно пък бе арестуван в Женева след оплакване за физически тормоз от двама от прислужниците му. Това доведе до сериозен дипломатически конфликт като либийското посолство обяви бойкот на швейцарските стоки и компании и отзова дипломатите си от Берн.


За Саиф ал Араб Кадафи не се знае много, освен че учи в Германия и харчи баснословни суми за луксозни коли и партита.

Аиша ал Кадафи е единствената дъщеря на либийския лидер. 34-годишната Аиша беше част от адвокатския екип на Саддам Хюсеин. През 2006 година се омъжва за братовчед на баща си.


Муамар Кадафи губи едно дете по време на американските бомбардировки през 1986 година. Осиновената му дъщеря Ханна умира при ракетна атака. За осиновения син на Кадафи пък се смята, че е спасил живота на баща си от американските бомби преди 25 години.