Нужно е да се обърне внимание каква е имунната система на обществото ни, а такава няма. Хората трябва да знаят как да реагират при евентуална терористична атака...

 

"Като че ли нямаме яснота какви събития протичат в Либия. Сега няколко страни осъществяват операции и ние се чудим защо сме закъснели и дали трябва да участваме в тези събития. Има нужда от по-добро разбиране на тези събития".


Това мнение изрази в "Здравей, България" доц. Динко Динков, преподавател по международни отношения в УНСС, във връзка с това заплашена ли е Европа от терористични атаки и какви ще са последствията за България и региона.


Той обаче не се ангажира с точна прогноза дали съществува такъв риск.

"Ако човечеството не се спаси от смъртоносната лудост на Кадафи, не е изключено светът да стане свидетел на атаки", бе коментарът на доц. Динков.


Събитията коментира и арабистът и експерт по оценка и анализ на риска Цвятко Ялъмов, според когото съществува известен риск за Европа.


"Българската позиция, макар и колеблива, е разумна. Ние имаме правилна политика в това отношение – повече позитиви, отколкото негатива. Но рискът е не само за България, а и за всички европейски страни", заяви Ялъмов.


Той допълни, че ние сме в противниковия отбор срещу Кадафи още от времето, когато сме влезли в НАТО и ЕС. Рискът е постоянен, но е в рамките на 35%, смята той.


"Това обаче не трябва да ни успокоява и е нужно да обърнем внимание каква е имунната система на обществото ни, а такава няма. Хората трябва да знаят как да реагират при евентуална терористична атака", поясни арабистът.


И според доц. Динков българските власти се държат адекватно и сдържано.

"Ние сме сред страните, които трябва да бъдат сдържани, тъй като на територията на Либия има над 1000 български граждани", допълни той.